Fagyos szelek fújnak a Szilícium-völgyben

zord hideg tél hangulat hó
Vágólapra másolva!
Az internetbuborék kipukkadása óta nem látott zuhanást szenvedtek el az amerikai startupok a kockázati tőke bevonásban. Az idei év első negyedévében ugyanis 25 százalékkal estek a kockázati tőke finanszírozások, ami a 2000-es évek eleje óta nem látott súlyos szakadás.
Vágólapra másolva!

Összesen 13,9 milliárd dollár áramlott az amerikai startupokba 2016 első negyedévében, és csupán 884 üzletet kötöttek, ami négy éve a legalacsonyabb számnak számít – írja a Business Insider a Dow Jones VentureSource friss adatai alapján.

Noha a jelentés kizárja a nagyon korai szakaszban lévő startupokat, melyekbe csak magánszemélyek fektettek, illetve azokat is, melyek más vállalat vagy magántőke-társaság tulajdonában vannak, így is az látszik, hogy hűvös szelek fújnak a Szilícium-völgyben. Ahogy ugyanis a vállalatok egyre nehezebben tudnak tőkét venni, úgy a cégeknek

egyre gyorsabban kell pozitív cash flow-t elérniük.

A nehéz helyzetet mutatja, hogy éppen pénteken zárt be az „Uber gyerekeknek” jelszóval működő startup, a Shuddle. Ezzel pedig még egy név került arra a hosszú, és egyre bővülő listára, amely az elmúlt hónapokban elbocsátásokra vagy bezárásra kényszerült vállalatokat tömöríti.