Bár egyre kevesebb a tanuló, egyre több a duális szerződés

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági tárca eddig is együttműködött a külföldi kamarákkal a duális képzésben, a jövőben ezen a téren még inkább szeretné erősíteni az együttműködést – mondta Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára egy keddi konferencián.
Vágólapra másolva!

A Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara és együttműködő partnerei, egyebek között a Joint Venture Szövetség, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által rendezett konferencián a helyettes államtitkár elmondta: az év elejétől a duális képzésben számos egyszerűsítést vezettek be.

Ezek egy része azt teszi lehetővé, hogy a cégek, amelyek eddig pályázat útján jutottak hozzá a duális képzésben szerezhető állami támogatáshoz,

most a költségeket egyszerűen levonhatják a szakképzési hozzájárulásukból

- tette hozzá.

Ha a költségek a fizetendő szakképzési hozzájárulást meghaladják, akkor még forrást is igényelhetnek a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól - mutatott rá az NGM helyettes államtitkára.

Odrobina László a duális képzés legnagyobb előnyének nevezte, hogy

ott ad jelentős szakmai többletet, ahol a munkáltatók eddig hiányt szenvedtek,

vagyis az „életszerű körülmények között” végzett szakmai gyakorlat terén. Az állami szabályozással azt szeretnék segíteni, hogy a vállalkozások minél inkább részesei legyenek a gyakorlati képzésnek - fejtette ki.

Az új szabályok része az is, hogy míg

korábban a tanműhelyek fejlesztéséhez kapcsolódó beruházási támogatásra pályázni kellett,

most ezt automatikusan igényelhetik a cégek - mondta a helyettes államtitkár.

Odrobina László elmondta: a kis- és középvállalkozások számára új lehetőség, hogy

a duális képzésben résztvevő oktatók bérét elszámolhatják.

További előny, hogy a kizárólag képzési célú tanműhelyek fenntartására is igényelhetnek támogatást.

Egyre több tanulót fogadnak be a gazdálkodó szervezetek: előbbiek csökkenő száma és a válság ellenére öt év alatt csaknem kétezerrel több szerződés született.