Bátor üzletek egy veszélyes világban

Jamie Dimon
Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
A legfontosabb kockázatokat, az amerikai kamatpálya jövőjét, valamint a bank által izgalmasnak tartott befektetési lehetőségeket is elemezte Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója a részvényeseknek írt éves levelében.
Vágólapra másolva!

A geopolitikai kockázatok mellett az amerikai kamatszint valószínűleg emelkedni fog, mintsem hogy negatív tartományba süllyedjen – hangsúlyozta többek között Jamie Dimon. A Bloomberg összegyűjtötte a részvényeseknek írt 50 oldalas levél legfontosabb megállapításait.

A Brexit veszélye

Ha a britek júniusban úgy döntenek, hogy elhagyják az Európai Uniót, a következmények „súlyosak és valószínűleg előreláthatatlanok lesznek” – írja a Dimon. A legjobb forgatókönyv ebben az esetben, hogy a szigetország gyorsan újratárgyal több száz kereskedelmi egyezményt az EU-val és a világ más országaival. Azonban még ez a forgatókönyv is

több évnyi bizonytalanságot rejt magában,

amely negatívan érintheti Nagy-Britannia és az EU gazdaságát egyaránt – fogalmaz a bankvezér.

A rosszabb – de nem a legrosszabb – eshetőség ezzel szemben az, hogy nem lesz békés a kereskedelmi viszony az Unió és a britek között, ami viszont mindkét felet keményen megütheti. Azt pedig nehéz megítélni – teszi hozzá – hogy ennek hosszú távú hatásai megerősítik az EU-t, vagy inkább a széteséséhez vezetnek.

Brazília és Argentína

A JP Morgan 11 milliárd dolláros kitettséggel rendelkezik Brazíliában, ahol az elmúlt három év során a nehéz körülmények ellenére is tudott pénzt keresni. Ráadásul Dimon hangsúlyozta, hogy nem kívánnak visszavonulni, mivel a hosszú távú kilátásokat inkább potenciálisan pozitívnak értékelik.

Bízik Brazíliában a JP Morgan Forrás: 123rf.com

A bank az elmúlt tíz évben Argentínában is szerény nyereséget termelt, noha az ország komoly politikai és gazdasági nehézségekkel küzdött és küzd. Ebben az évben – jelezte Dimon a részletek kifejtése nélkül – némi plusz kockázatot is vállaltak Argentínában annak érdekében, hogy segítsék az ország stabilizálódását, és a globális piacra való visszakerülését.

Amerikai kamatok

Dimon mindemellett nem aggódik azzal kapcsolatban, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed negatív kamatokhoz folyamodna, tekintve a foglalkoztatottság bővülését és a fogyasztói erőt. Ezzel szemben sokkal inkább úgy látja,

a kamatok a vártnál gyorsabban emelkedhetnek.

Az emelkedő fogyasztói és üzleti bizalom pedig visszafoghatja az étvágyat a biztonságos menedéknek tekintett amerikai állampapírok iránt, miközben a legnagyobb vásárlók (a Fed, a külföldi államok és a kereskedelmi bankok) szintén visszavonulhatnak – írja.

A vártnál szigorúbb lehet az amerikai jegybank Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Egy ilyen esetben a 10 éves állampapír hozama növekedésnek indulna, ami nem valószínű, hogy olyan sima menet lenne, mint ahogy sokan remélik – tette hozzá a vezérigazgató.

Szemben az árral

Dimon levelében felteszi a retorikai kérdést, hogy miért is fektet a bank értékesítésbe és kereskedésbe, amikor a riválisok visszafogják magukat ezen a téren. Válaszában jelzi, a kereskedés a modern társadalom rendkívül fontos aspektusa a kis- és nagybefektetőknek, a vállalatoknak és a kormányoknak egyaránt. Ahogy pedig a világ bővül – teszi hozzá – a kereskedés iránti igény globálisan emelkedik, miként a kezelt eszközök mértéke, a kereskedelem, a vállalati ügyfelek száma és a gazdaságok is nőnek.

Jamie Dimon, a JP Morgan vezére Forrás: Getty Images

Befektetéseik tekintélyes része pedig

a technológiába megy,

és Dimon hangsúlyozza, a bank továbbra is folytatja majd a befektetési tevékenységet többek között az elektronikus kereskedés területén. Kiemelte, noha az üzlet ciklikus, meg vannak győződve arról, hogy az ügyfeleik továbbra is széles körű szolgáltatásokat várnak el tőlük minden eszközosztályban, a banknak pedig megvan a lehetősége, hogy nyereséges legyen a cikluson keresztül.