Áprilistól a mobilszámlán is spórolhatnak a vállalkozások

trader
A city worker walks past a bronze statue entitled "Liffe Trader" in central London, on October 8, 2008. The statue shows a trader conducting business on a mobile phone. Britain's government Wednesday announced a 87-billion-dollar part-nationalisation of the country's main banks as part of an emergency bailout package worth hundreds of billions of dollars. The government said it would use 50 billion pounds (64 billion euros, 87 billion dollars) of taxpayers' money to buy preferential shares in the banks, in a bid to prevent a collapse of the banking system. AFP PHOTO/Leon Neal
Vágólapra másolva!
Hamarosan jóval bátrabban használhatják mobiltelefonjaikat az üzleti útra az Európai Unió országaiba utazók, ugyanis április végétől csökken a maximális roamingdíj. Az igazi kánaánig jövő júniusig kell várni, akkor teljesen eltörlik a roamingdíjakat a közösségben, igaz egy kis csavar még van a dologban.
Vágólapra másolva!

Fontos mérföldkőhöz érkezik az európai mobilpiac április 30-án – a roamingdíjak eltörléséhez vezető folyamat utolsó előtti állomása lesz ez a dátum, amikor még alacsonyabbak lesznek a barangolásért kérhető maximális díjak (roamingdíjak). Az Európai Parlament tavalyi döntése értelmében

a külföldről indított beszélgetéseknél percenként legfeljebb 5 eurócent extra díjat róhatnak ki a mobilszolgáltatók

az Európai Unió területén, míg az SMS-ek esetében 2 eurócent a tarifa, a mobilnetezés során pedig megabájtonként 5 eurócentet kell majd fizetni.

A roamingdíj elleni küzdelem végleg csak jövőre zárul le,

2017. június 15-től ugyanis teljesen eltörlik ezt az extra költséget.

A barangolási díjak eltörlése a külföldi használatból adódó extra költségeket szünteti meg, vagyis gyakorlatilag úgy lehet használni a mobiltelefont, mint otthon.

Töredékükre estek a tarifák

A külföldi mobiltelefonhasználat extra költségei alaposan visszafogták a munka, vagy pihenés céljából a határon túlra utazók telefonálási és mobilnetezési kedvét. A Magyar Telekom saját kisüzleti ügyfeleinek körében például 10 százalékra tehető azok aránya, akik külföldi útjuk során nem használják mobilkészülékeiket a magas költségek miatt.

Nem kell aggódni a külföldi használatból eredő extra költségek miatt Forrás: AFP/Leon Neal

Ez érthető is, hiszen egy-egy hosszabb beszélgetés, vagy a vállalati rendszerek mobilneten keresztül történő elérése esetenként akár sok ezer forintos költséget is jelenthetett korábban, 5-6 éve még számos beszámolót lehetett olvasni ilyen „horrorszámlákról". A helyzet azonban az elmúlt években két tényező hatására folyamatosan javult. Egyrészt

  • az Európai Unió fokozatosan csökkentette a barangolásért kérhető extra díj maximális mértékét, másrészt
  • maguk a mobiltelefon használók is egyre tudatosabbak lettek.

Az EU-ban tulajdonképpen 2007 óta tart a roamingfelárak csökkentése, amelynek részeként a 2010-es évek elején szinte évente mérséklődtek a tarifák. A változást jól mutatja, hogy az első, kötelező érvényű roaming-plafon 2007 augusztusa és 2008 augusztusa között még percenként 49 eurócent volt az indított hívások esetében, ugyanakkor 2014 júliusától már csak 19 eurócentet kellett fizetni ugyanezért.

A leglátványosabb változás egyértelműen az adatforgalom felárában volt,

amit először 2012 nyarán szabályoztak, akkor még megabájtonként 70 eurócentet kellett fizetni, míg 2014 júliusa óta már csak 20-at.

Maradnak korlátok

A roamingdíjak végleges eltörléséről – és a más ismertetett, két fázisú menetrendről - tavaly október 27-én döntött az Európai Parlament. Bár 2017 június közepétől valóban nem kell fizetni extra felárat az EU országaiból hazatelefonálóknak, néhány fontos dolgot azért nem árt megjegyezni. Egyrészt

a korlátozás az EU 28 tagállamára, illetve három további országra (Izland, Lichtenstein, Norvégia) vonatkozik,

így az egyéb európai országokban, illetve más kontinenseken eltérő tarifákat alkalmazhatnak a szolgáltatók. Emellett az uniós szabályozás a mobiltársaságok veszteségeinek csökkentése érdekében lehetőséget adott a cégeknek a „tisztességes felhasználási irányelvek" alkalmazására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a „visszaélésszerű barangolás" további is extra díjkötelezettséggel sújtható.

Vagyis arra a jövőben sem lesz lehetőség, hogy az itthon vásárolt, kedvezőbb árú előfizetést például egy vállalat németországi képviseletén dolgozó, és folyamatosan ott tartózkodó munkatárs használja. Az időnkénti utazásoknál természetesen nem kell tartani ilyen korlátozásoktól.

Tavasztól elérhető

Bár az EU-ban csak jövő júniusban szűnik meg a roamingdíj, akad olyan mobilszolgáltató, ami már idén megteremti ezt a lehetőséget ügyfeleinek. A Magyar Telekom például március végén vezette be a Next Business Comfort díjcsomagcsoportot, amelynek egyik konstrukciója lehetővé teszi az üzleti előfizetők számára, hogy az Európai Unió országaiból már most barangolási felár nélkül használják mobiltelefonjaikat.