A nyárban reménykednek az olajnagyhatalmak

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az olajpiacnak lendületet kellene kapnia a nyári „vezetési szezontól” – közölte friss jelentésében az OPEC szerdán. Az olajhatalmakat tömörítő szervezet azonban hozzátette, a legnagyobb gazdaságból érkező kereslet elégtelen lehet a világ többi táján tapasztalható fogyasztáscsökkenés ellensúlyozásához.
Vágólapra másolva!

Előre nézve az időben, a globális piacok újra támogatást kaphatnak a következő vezetési szezonban megnövekvő üzemanyag-kereslettől – idézi a CNBC az OPEC havi jelentését. Mindazonáltal – teszik hozzá – a tavalyi évtől eltérően az OECD üzemanyag-kereslete lehetséges, hogy nem lesz elegendő a szervezeten kívüli fogyasztás csökkenésének ellensúlyozásához.

A fekete arany árfolyama márciusban 20 százalék körül emelkedett, amivel a legjobb hónapot produkálta 2015 novembere óta – emelte ki a jelentés. Hozzátették, ez nagyrészt annak a piaci várakozásnak köszönhető, amely szerint

a vezető olajexportőrök közbelépnek a kínálati oldalon.

Ezt erősíti, hogy hatalmas piaci figyelem irányul a vasárnapi nagy olajtalálkozóra is, noha Szaúd-Arábia olajminisztere egy szerdai nyilatkozatában kizárta a kitermelés csökkentését.

Mindenki az olajhatalmakra figyel Forrás: Getty Images

Az OPEC jelezte, a hedge fundok és más vagyonkezelők rekordközeli mértékben vettek fel az olaj emelkedésére fogadó pozíciókat, ami elősegítette, hogy a nemzetközi benchmark nyersolaj árfolyama hordónként 40 dollár fölé emelkedjen.

A szervezet előrejelzése szerint a globális olajkereslet növekedése 2016-ban napi 1,2 millió hordó körül alakulhat. Ez

50 ezer hordóval kevesebb

a korábbi prognózisban szerepeltnél, ami nagyrészt Latin-Amerika gyengélkedő gazdasági teljesítményét tükrözi.

A hétvégi összejövetel előtti adatokból kiolvasható még, hogy a tanácskozáson eddig részvételét jelző 11 OPEC-tag napi 487 ezer hordóval pumpált kevesebbet a januári szintnél – írja a Bloomberg. A januári érték azért fontos viszonyítási pont, mert ez lenne a kitermelés befagyasztásáról szóló megállapodás alapja.