A március a megkönnyebbülés hónapja volt

befektetés hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
A március a fellélegzés hónapja volt: nemcsak a megjelenő kedvező makroadatok és az Európai Központi Bank további lazításai miatt, hanem legfőbbképp azért, mert az emelkedő olajár csökkentette a piacokat az utóbbi időben nagyon nyomasztó kockázatokat. 
Vágólapra másolva!

Márciusban az emelkedés jellemezte a részvény- és hozamesés a kötvénypiacokat. Az év eleji pesszimizmus sokat enyhült, ami nagyrészt a kedvező makroadatoknak, az olajár emelkedésének, a lazító Európai Központi Banknak (EKB) és az enyhülő Fednek köszönhető. „A január–februári nagy elbizonytalanodást nagyrészt magyarázó kínai gazdasági növekedés felől ugyan márciusban sem érkeztek jó hírek, de ez a többi fejlemény miatt háttérbe szorult” – mondja Priegl Máté, a Pioneer Alapkezelő elemzője.

A piacok 2016 első két hónapjában több bizonytalansági tényezőt áraztak: egyrészről a feltörekvő gazdaságokra jellemző volt az elmúlt években, hogy jelentős mennyiségű dolláradósságot halmoztak fel, ami a szigorodó Fed és erősödő dollár mellett növelte stabilitási kockázatukat. A kínai gazdaság gyengélkedése ezzel párhuzamosan

megrengette az egész nyersanyagpiacot,

ami a kitermelő feltörekvő országoknak okoz jövedelemkiesést és gazdasági lassulást, így nemcsak a meglévő devizaadósság átárazódása okozhat gondokat, hanem a bevételi oldal is sérül.

Az EKB is enyhítette a feszültséget Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

E kockázati tényezők miatt a fejlett országok gazdasági kilátásait is borúsan ítélték meg a befektetők, különösen miután a Deutsche Bank 2015. negyedik negyedéves gyorsjelentésében a magas olajszektorbeli kitettség miatt elszenvedett veszteségekről adott hírt. A márciusi fejlemények azonban oldották a pesszimista hangulatot.

Fellélegzés és emelkedés

Ami a jegybankok politikáját illet,

az EKB és a Fed lépései és jelzései kifejezetten enyhítették a félelmeket.

Miközben ugyanis az EKB erőteljesen a gázra lépett a monetáris élénkítés terén, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed olyan jelzést küldött a piacnak, hogy a két térség közötti kamatolló további nyílásához – és így a dollár erősödéséhez – a következő néhány hónapban nem fognak újabb kamatemeléssel hozzájárulni. A Fed láthatóan felismerte, hogy a korábban tervezett szigorúbb monetáris politika egyelőre nem célravezető, ezért a dollár gyengült a hónap folyamán.

Az olaj piacán is emelkedést lehetett tapasztalni,

miután lassuló kitermelésről és csökkenő tartalékkészletekről érkeztek hírek. Az olaj ára ennek megfelelően 38 és 45 dollár között mozgott a hónap folyamán, ami a februári 30 dollár alatti szintekhez képest elég volt ahhoz, hogy a piacok kedvezőbben ítéljék meg az olajban és más nyersanyagban gazdag, fejlődő gazdaságok helyzetét, és kevésbé aggódjanak az olajárnak kitett szektorok, illetve bankok csődesélye miatt.

Forrás: Bloomberg

Ennek megfelelően a részvénypiacokon szép emelkedést lehetett tapasztalni márciusban. Különösen az egyébként is jelentős súllyal rendelkező

amerikai részvények húzták felfelé a fejlett piaci indexeket.

A gyengülő dollár és lazább Fed megtette a hatását. Az európai részvények emelkedése már kevésbé nevezhető határozottnak, inkább oldalazásnak tűnik. Az európai részvények a támogató EKB-döntést követően emelkedni kezdtek, azonban a brüsszeli terrortámadások ezt megtörték, később az erősödő euró is gátat vetett az emelkedő trendnek. A fejlődő piaci indexek is erősödtek a hónap során, mivel az olaj ás más nyersanyagok ára emelkedett.

A régiós tőzsdék is kedvezően teljesítettek,

a lengyel részvények az egyre enyhébb devizahiteles csomagnak köszönhették emelkedésüket, a hazai tőzsdeindex, bár a korábbi hónapokban nem esett, a márciusi emelkedést is követte.

Hazai hozamesés

A hazai kötvénypiacon hozamesést tapasztalhattunk márciusban, miután az MNB tovább csökkentette az irányadó kamatrátát, és az EKB is erősítette a likviditásbővítő intézkedéseit.

Forrás: Bloomberg

A hozamesés a kockázatosabb hosszabb lejáratokat érintette jobban, a rövid hozamok már kevéssé tudtak az amúgy is igen alacsony szintekről csökkenni, így a MAX index ugrott meg leginkább. A hazai kötvénypiac idén remekül teljesített, hiszen az év eleji kedvezőtlen időszakokban nem ingott meg, miközben az enyhébb, emelkedő periódusokban bekapcsolódott az erősödésbe.