Varga Mihály hiány nélküli államot akar

Varga Mihály
Budapest, 2015. március 17. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Lakossági államkötvények: biztos megtakarítás, kiemelkedő hozam címmel, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatójával, Barcza Györggyel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Pénztártermében 2015. március 17-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Közös célunk egy olyan erős magyar gazdaság kialakítása, amelynek révén joggal foglaljuk el helyünket a fejlett ipari országok között, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető szerint a következő évek meghatározóak lesznek Magyarország hosszú távú versenyhelyzete szempontjából. Olyan célratörő gazdasági programot kell követnünk, amelyhez a magyar gazdaság minden szereplője csatlakozni tud, idézi Varga Mihályt a minisztérium közleménye.

A nemzetgazdasági miniszter az évadnyitón elmondta, hogy olyan pályára kívánják átállítani a magyar gazdaságot, amely számottevő külső források nélkül is biztosítani tudja a dinamikus növekedési pályát. Ennek eléréséhez

folytatni kell az adósságcsökkentést, miközben gondoskodni kell a beruházások, a fejlesztések növeléséről,

ugyanakkor fokozottan kell vigyázni a fiskális fegyelem megtartására is, mondta Varga Mihály, aki a kitűzött célok között említette, hogy belátható időn belül hiány nélkül működjön a magyar állam.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Marjai János

Magyarország ma már nemcsak önmagához képest teljesít jól, hanem nemzetközi összevetésben is versenyképes gazdasággá vált, közölte a tárcavezető, aki szerint a növekedési ütem fenntartásához elengedhetetlenül szükség van a szakképzési rendszer modernizációjára és a vállalkozásokat érintő bürokrácia csökkentésére.

Jön az új iparstratégia

Varga Mihály a következő évek feladatairól szólva elmondta:

a növekedés záloga az ipar fejlesztése lesz.

Ehhez illeszkedik a kormány új iparstratégiája, az Irinyi-terv, amelynek révén az ipari termelés bruttó hazai termékhez való hozzájárulása 2020-ra a mostani 24 százalékról 30 százalékra emelkedhet, mondta a tárcavezető. Varga Mihály szerint így

Magyarország 2020-ra az unió legiparosodottabb államai közé tartozhat majd.

A terv akkor lesz sikeres, ha az ipari termelés minden szereplője számára megteremti a fejlődés lehetőségét, ezért az Irinyi-terv égisze alatt a kormány „Ipar 4.0” néven megkezdte egy előretekintő, átfogó felkészülési program kidolgozását is, idézi a tárcavezetőt a minisztérium közleménye. Ennek célja, hogy felkészítse a magyar gazdaságot az új ipari korszakra: a digitális átalakulásra, az informatika és az ipar összeolvadásából eredő gyorsuló változásokra, mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György jegybankelnök és Parragh László, a kamara elnöke is felszólalt – az Origo percről percréjét itt találja.