Úsznak a készpénzben az óriások

dollár siker befektetés pénz megtakarítás
Vágólapra másolva!
Az amerikai technológiai vállalatok királyai óriási készpénzmennyiségen ülnek, miközben az S&P 500 index cégeinek beruházásai csökkentek a közelmúltban. Úgy tűnik tehát, hogy egyesek csak fürdenek a készpénzben, mivel már azt sem tudják, mire költsék el azt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai S&P 500 index nem pénzügyi vállalatai 2015 végén 1,44 ezermilliárd dollárnyi készpénzt birtokoltak. Ilyen óriási összeg hallatán sokan arra gondolhatnak, hogy ezek a cégek nyilván újabb és újabb növekedési lehetőségeket keresnek. Ez azonban messze nem igaz: a FactSet adatai szerint ugyanis ezen társaságok állóeszköz beruházásai éves összevetésben majdnem 10 százalékkal csökkentek a tavalyi év utolsó negyedévében.

Mi több, a legnagyobb készpénztulajdonosok látszólag egyre inkább csak gereblyézik össze a pénzt. Egyedül a technológiai szektor volt az, ahol a készpénzes, illetve rövid távú beruházások év/év alapon emelkedtek 2015 negyedik negyedévében. Eközben a technológiai cégek csoportja

több mint 580 milliárd dollárnyi készpénz halmozott fel,

amely meghaladja minden más S&P 500 szektor állományát.

Noha az alacsony kamatkörnyezet miatti vérszegény hozamok arra utalnának, hogy a készpénzkirályok egy része ne legyen ennyire fukar, jelenleg mégis ott tartanak, hogy több pénzük van, mint amennyit egyáltalán el tudnának költeni.

A MarketWatch összegyűjtötte az 5 legnagyobb készpénztulajdonos vállalatot, kiegészítve a piaci kapitalizációjukkal.

Apple

A iPhone gyártója legendásan sok készpénzen ül, miközben a vállalat kapitalizációja 590 milliárd dolláros. A rendelkezésére álló

216 milliárd dollárnyi készpénzzel elméletileg megvásárolhatná az S&P 500 index 50 legkisebb vállalatát

is. Jóllehet ez talán nem volna a legbölcsebb lépés, valamit azért csinálhatna a cég a lenyűgöző állományával. Például dolgozhatna azon, hogy fokozza a teljesítményét, különösen a nemrég bemutatott iPhone SE kapcsán felmerülő problémák okán.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

A befektetők emellett az osztaléknak, sőt akár a részvény-visszavásárlásnak is örülhetnének, különösen mivel úgy tűnik, az Apple részvények korábbi, iPhone által fűtött ralija lecsengeni látszik.

General Electric

A General Electric (GE) a 290 milliárd dolláros piaci kapitalizációjának majdnem felét kitevő, 124 milliárdos készpénztömeggel bír. A jelentős tőke azt követően halmozódott fel, hogy a konglomerátum komoly korszerűsítésbe kezdett, és

visszatért az ipari gyökereihez.

Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A nagy kérdés azonban az, hogy a GE mit kezd a jelentős készpénzmennyiséggel, és hogyan formálja át az üzletét. Bár a befektetők eddig kedvelték, amit láttak, az új fejlesztések, például az összetett gépek és szoftverek tekintetében komoly kiadásokat jelenthetnek a vállalatnak. Idővel pedig az is kiderül majd, hogy a GE mekkora sikerrel használta föl a likvid tőkéjét.

Microsoft

A 430 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bíró technológiai óriásnak szintén nem kell félnie a készpénzhiánytól. Noha az internetbuborék kipukkadása után egy nehézkes évtized következett, a

vállalat mégis fel tudott halmozni 114 milliárd dollárnyi készpénzt.

Forrás: AFP/Stephen Brashear

Ezzel együtt viszont igen sokat is költöttek, ahogy például 36 centre emelték az osztalékot a 2006-os 9 centről. Emellett volt néhány elhibázott felvásárlási akciójuk is, mint az aQuantive 2007-es megvétele 6 milliárdért, illetve a Nokia hardwerének megszerzése 6,2 milliárdért.

A befektetők azonban újra megszerették a céget, mióta Satya Nadella vezérigazgató átvette a gyeplőt,

és a Microsoft nyitott a felhő alapú megoldások felé.

Alphabet

Érdekes, hogy a Google mögött álló Alphabet az egyetlen olyan részvény a listán, amely folyamatosan felülteljesítő tudott lenni, miközben a 80 milliárdos készpénz és befektetési állománya csak alig 15 százaléka az 520 milliárd dolláros piaci kapitalizációjának. A vállalat ezzel együtt óvatosan kezeli a pénzügyeit, de

a hosszú távú befektetők így is szeretik a céget.

Forrás: 123rf.com

Erre ad okot az is, hogy a technológiai óriás 2015-ben 12,3 milliárdot költött kutatásra, és éves összevetésben 15 százalékkal növelte a létszámát.

Cisco Systems

Bár a Cisco a piaci kapitalizációjának (141 milliárd dollár) majdnem felét elérő (65 milliárd dollár) készpénzzel rendelkezik, ez mégsem tudta felnyomni a papírjának árfolyamát. Ráadásul a cég nemrég lendítette fel a részvény-visszavásárlási tervét 15 milliárdra, az elemzés hangsúlyozza, hogy ebből igen sok valójában a munkavállalóknak adott részvénykompenzációt jelenthet.

Miközben pedig a Cisco

3,7 százalékos osztalékot kínál,

a kifizetések még mindig csak durván harmadát jelentik a várható egy részvényre jutó nyereségnek. Emellett a cég milliárdos akvizíciókra is befizetett, mint a Sourcefire biztonsági cég megvétele 2013-ban vagy a Jaspers „internet of things” társaság megszerzése.

Mindezek azonban nem lendítették fel túlságosan a Cisco részvényeit, tekintve, hogy az elmúlt néhány évben együtt mozgott a Nasdaq Composite Index mutatójával, és számos társához képest alulteljesítő volt.