Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ugyanazt nézték, mást láttak

USA tőzsde
Vágólapra másolva!
Noha az év elég csúnyán indult az amerikai részvénypiacok számára is, az elmúlt időszakban, mintha a bika kezdene magához térni, és egyesek úgy vélik, megvan az esélye a tartós emelkedésnek is. Ezzel szemben mások úgy látják, érdemes óvatosnak lenni, és inkább az arany felé kacsintanának. Két amerikai nagybank elemzői csaptak össze az S&P 500 index jövőjével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Miután múlt héten az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a befektetőknek kedvező laza hangot ütött meg, az amerikai indexek a leghosszabb heti emelkedési szériát produkálták tavaly ősz óta. A CNBC-nek nyilatkozó egyik vezető technikai elemző pedig úgy véli, a további emelkedésnek is megvan a bázisa – legalábbis most még.

Tiszta a terep

A Bank of America Merrill Lynch szakértője, Stephen Suttmeier a CNBC-nek nyilatkozva közölte, hogy van még némi tere fölfelé az S&P 500-nak, és ezért a banknál rövid távon pozitívan állnak az indexhez. Amíg a piac továbbra is túladott marad, és az S&P 500 tartja magát a 200 napos mozgóátlaga fölött, addig tiszta a terep a részvények számára – tette hozzá. A mutató egyébként január óta a múlt héten lépte át először a 200 napos mozgóátlagot.

Az elemző szerint

jelenleg a 2085 pont a következő kritikus szint az S&P-nek.

Amennyiben megállunk valahol 2085 pont előtt, és megtörik a 200 napos mozgóátlag, úgy a medve visszatérhet az S&P-re – mondta Suttmeier. Kiemelte azonban, hogy jelenleg még tart a túladottságból fakadó lendület, és ameddig ez kitart, addig ők is fenntartják a pozitív taktikát.

Mindazonáltal, ha a mutató nem tudja elérni a 2085-ös szintet, és bekövetkezik a fordulat, akkor az elemző szerint ugyanolyan balsors várhat az indexre, mint az év végén.

Törékeny rali

Olyanok is vannak azonban, akik úgy vélik, az amerikai részvénypiac közelmúltbeli ralija igencsak

ingatag lábakon áll.

A JP Morgan egyik vezető elemzője, Marko Kolanovic szintén a CNBC-nek amellett érvelt, hogy inkább az aranyra kellene koncentrálni a részvények helyett.

Az S&P 500 index teljesítménye 2015 augusztusától Forrás: Investing.com

Kolanovic szerint ugyanis a február 11-e óta tartó rali alapvetően technikai természetű, és nagyrészt a lendületet meglovagoló befektetők dominálnak benne, és elsősorban a long és short pozíciók újrarendezéséről szól. Éppen ezért – teszi hozzá – kevés tényező támasztja alá, hogy az emelkedés kitartó maradna.

Tekintve pedig, hogy az elemző szerint a potenciális mozgástér nagyjából 5 százalék felfelé és 10 lefelé, Kolanovic inkább az arany által nyújtott védekező pozíciót preferálja a részvények helyett. A Fed laza hangvételű kommunikációjának ugyanis lefelé ható nyomást kellene gyakorolnia a dollárra, ami viszont

jó hír az aranynak.

Dollár és politika

A kereskedési kilátásoknak ezzel együtt politikai alapjai is vannak. A szakértő hozzátette, minél nagyobb az esélye annak, hogy Donald Trump lehet az USA következő elnöke, annál nagyobb valószínűséggel erősödik a medve a dollár piacán – elsősorban Trump kereskedelmi korlátozásokra tett javaslatai miatt.

Az arany árfolyamának teljesítménye 2016-ban Forrás: Investing.com

Kolanovic egyébként az elmúlt időben elég pontosan jósolt. Már 2015 második felében is bejöttek a szakadásokra vonatkozó előrejelzései, legutóbb pedig február 8-án hangsúlyozta, hogy az arany és az olaj felpattanhat. Azóta az arany 8, míg az olaj 30 százalékot emelkedett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről