Putyin már békülne a törökökkel

Putyin Erdogan Oroszország Törökország
ANTALYA, TURKEY - NOVEMBER 16 : Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) presents personalized stamps to Russian President Vladimit Putin (R) in remembrance of G20 Turkey Leaders Summit in Antalya, Turkey on November 16, 2015. Kayhan Ozer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A török Renaissance Construction építőipari vállalat nyerte meg a Moszkva seremetyevói repülőtere új termináljának és egy alagútjának megépítésére kiírt pályázatot - jelentette ki pénteken Mihail Vaszilenko, a légikikötő vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A török cég kiválasztása váratlan fordulat, mert Moszkva szankciókat vezetett be Ankara ellen, miután a törökök légtérsértésre hivatkozva lelőttek egy orosz harci gépet a szíriai határ közelében.

A török építőipari, turisztikai és szállodaipari cégeket január 1-től kitiltották az orosz piacról.

Vaszilenko nem nyilatkozott a tendert elnyerő pályázat részleteiről de a seremetyevói reptér januárban azt közölte, hogy az utasforgalmi terminál és az alagút 2018-ig történő megépítése 630 millió dollárba kerül majd. Külön megpályáztattak egy teherterminált is, 70 millió dollár értékben.

Mégis lesz Török Áramlat?

Oleg Akszjutyin, a Gazprom vezetőségének tagja egy pénteki tanácskozáson Novoszibirszkben arról beszélt, hogy a felfüggesztett Török Áramlat - a tervek szerint Oroszországon Törökországon át Európába tartó - gázvezeték megépítésének ütemtervét

az orosz-török kapcsolatok normalizálása és egy államközi egyezmény aláírása

után fogják véglegesíteni.

Januárban Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter sem zárta ki annak lehetőségét, hogy a Török Áramlattal kapcsolatos tárgyalásokat 2016 folyamán felújítsák.