Nincs mese, frissíteni kell

Tedd le a karcos szemüveget, és láss végre tisztán! szemüveg hinta
Vágólapra másolva!
Az új számviteli törvény 2015. július 4-én lépett hatályba, de a legtöbb rendelkezését csak 2016. január 1-étől kellett alkalmazniuk a vállalkozásoknak. A számviteli politikát azonban a hatályba lépés után 90 napon belül, vagyis 2015. október 3-áig kellett volna módosítaniuk, mondja a LeitnerLeiter könyvvizsgáló.
Vágólapra másolva!

„Azoknak, akik ezt eddig nem tették meg, nem szabad továbbhalogatniuk kötelezettségüket, mert ha nem frissítik a politikát, mulasztási bírságra számíthatnak” – figyelmeztetett Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

A számviteli politika aktualizálásának határideje a törvényi előírások szerint az új szabályok hatálybalépése után 90 nap, azaz 2015. október 3-a volt. A 90 napos határidőt sokan az alkalmazástól, azaz 2016. január 1-étől számítják, ráadásul

a módosított számviteli politika előírásait először csak a 2016-os üzleti évben

kell alkalmazni. Odáig a „régi” számviteli politika volt irányadó a vállalkozások számára.

Figyeljen oda a határidőre Forrás: Thinkstock

A szabályok helytelen értelmezése miatt a vállalkozások jelentős részénél még mindig nem készültek el a számviteli politikák. A LeitnerLeitner könyvvizsgálói tapasztalatai alapján jellemzően az is meglepetésként éri a vállalkozásokat, hogy legalább az alkalmazástól számított 90 napon belül, azaz 2016. március 30-áig mindenképpen el kell készíteniük a frissített számviteli politikát – mondta el Siklós Márta. Pedig ez a végső határideje a számviteli politika aktualizálásának.

Ezek a fontos kérdések

  • Kiválasztották-e az új határértékeknek megfelelő beszámoló típust?
  • Akik lépcsőzetes eredmény-kimutatást készítettek eddig, áttértek-e más eredmény-kimutatás formára?
  • Az üzleti jelentés tartalmazza-e a fióktelephelyek bemutatását is?
  • Kiegészítő melléklet szerkezete és tartalma:
  • A kiegészítő melléklet a mérleg és az eredmény kimutatás belső tagolásának sorrendjében mutatja be az egyes tételeket?
  • Akik egyszerűsített éves beszámolót készítenek, az arab számmal jelölt tételeket külön-külön bemutatják-e a kiegészítő mellékletben, amennyiben azok jelentősnek minősülnek?
  • Akik éves beszámolót készítenek, bemutatják-e a kiegészítő mellékletben az egyéb ráfordítások és a pénzügyi ráfordítások társasági adóra gyakorolt hatását, ha azok jelentősek?
  • Akik éves beszámolót készítenek bemutatják-e az igénybe vett szolgáltatások jelentősebb tételeit?
  • A számviteli politikában meghatározták-e a kivételes nagyságú vagy előfordulású bevételeket és költségeket, ráfordításokat? (Pl.: káresemény, nem várt piaci lépés)
  • A könyvvezetési rendszer közvetlenül biztosít-e alapot a mérleghez és az eredmény-kimutatáshoz?
  • Felvettek-e a számlarendbe olyan főkönyvi számlákat, amelyek a jelentős tulajdonosi részesedés fogalmának megjelenéséből keletkeznek? (értékpapírok, vevők, szállítók, hitelek)
  • Megszüntették-e mérleg szerinti eredmény számlát, és bevezették-e a helyére az adózott eredmény számlát, de legalább átnevezték az előbbit az utóbbira?
  • Kivezették-e a rendkívüli bevétel és ráfordítás főkönyvi számlákat, illetve helyettük bevezették-e a rendkívüli eredmény számlák örököseit a pénzügyi műveletek és egyéb bevétel/ráfordítások között?

Azok számára, akik még nem vagy nem a fenti elvek szerint végezték el a számviteli politika módosítását, érdemes ezt március végéig megtenni annak érdekében, hogy elkerüljék a mulasztási bírságot.

Jó hír, hogy az új számviteli törvény által meghatározott többi feladat nem kíván azonnali cselekvést.

Egy ideig ennyi

Konkrét határidő nélkül, az év során bármikor, de legkésőbb a 2016-os beszámoló összeállításáig meg kell tenni ezeket:

  • a 2015-ös beszámoló adatainak „átfordítása”, azaz az összehasonlíthatóság érdekében a 2016-os szabályoknak megfelelő szerkezetben kell bemutatni őket,
  • a kiegészítő melléklet összeállítása az új előírások szerint,
  • az év során előforduló gazdasági események rögzítése a könyvekben az új előírások szerint folyamatos teendő, akkor kell elvégezni, amikor aktuálisan szükséges.

Az új törvényi előírások előtt keletkezett üzleti vagy cégértéket az átmeneti szabályoknak megfelelően már a 2016-os nyitás után rendezni kellett. Az érintett vállalkozások többsége ezt már el is végezte.