Óvatos optimizmus uralkodik a tőzsdéken

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Az ütem lassult, de az ázsiai tőzsdék folytatták az emelkedést a csütörtökön. Nap közben ugyanakkor számos friss bejelentés várható, amely érdemben befolyásolhatja a trendeket. Ezt történt, amíg aludt és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a jó hírekre figyeltek ma hajnalban Ázsiában. Tegnap a várnál jóval kedvezőbb adat jelent meg az amerikai munkaerőpiacról (az ADP jelentése szerint a várt 180-190 ezerrel szemben 214 új munkahely létesült februárban az Egyesült Államokban). Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gazdasági helyzetjelentése, a Bézs-könyv a gazdasági aktivitás növekedéséről számolt be a világ legnagyobb gazdaságában (ha nem is teljesen egyértelműen pozitív a kép). Egyre valószínűbbnek tűnik mindemellett, hogy megvalósul OPEC terve az olajkitermelés januári szinten történő befagyasztásáról. A piacon uralkodó nyugodtabb hangulatot jelzi, hogy a VIX index – amely a volatilitást méri – az idén a legalacsonyabb szintjére ért.

A vezető indexek Hong Kong kivételével mérsékelt, de határozott emelkedést mutattak. Közép-európai idő szerint reggel 7 órához közeledve a japán Nikkei 1, a Shangai Composite 0,68 százalékos pluszban, a hongkongi Hang Seng 0,26 százalékos mínuszban járt.

Ez vár ránk ma

A nap hátralévő részében számos adatközlés befolyásolhatja majd a piaci mozgásokat: elsősorban hangulatjelentések, illetve kereskedelmi adatok érkeznek.

A londoni Markit Economics februári szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexeket közöl Némegországról, az eurózónáról és az Egyesült Államokról. Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat az eurót használó országok kiskereskedelmi forgalmának januári adatait teszi közzé. Az USA-ban a szokásos csütörtöki munkanélküli adat mellett a januári tartós fogyasztási cikk rendelésekről lesz statisztika.

Szerdán a főbb amerikai tőzsdék kis emelkedésekkel zárták a napot

  • Dow Jones ipari index 0,2 százalékkal, 16 899 pontra
  • az S&P 500 0,4 százalékkal 1986 pontra
  • a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 0,29 százalékkal 4703 pontra nőtt.

A keddi nagy emelkedés után szerdán az európai tőzsdék is visszavettek a lendületből. A nap végén mérsékelt elmozdulásokat mutattak az előző napi záráshoz képest:

  • a frankfurti DAX 0,75 százalékkal
  • a párizsi CAC-40 0,47 százalékkal

emelkedett

  • a londoni FTSE-100 0,1 százalékkal

csökkent.

A gyűjtőmutatók közül

  • a legnagyobb euróövezeti társaságok részvényeinek mozgását követő EuroStoxx50 index 1 százalékkal
  • az európai vállalatok gyűjtőmutatója FTSE Eurofirst 300 index 0,6 százalékkal

emelkedett.

A Budapesti Értéktőzsde a nagy európai piacoknál jobban teljesített: a vezető részvényindex,

  • a BUX 1,8 százalékos emelkedés után 24 094,22 ponton zárt szerdán.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.