Óriások fenyegetik az európai gigaüzletet

tőzsde részvény Frankfurt DAX esés pánik
A stock trader works at the stock exchange in Frankfurt am Main on October 16, 2014. German stocks plunged more than 2.0 percent in late morning trade on the Frankfurt stock exchange, giving up earlier gains as doubts grow about global recovery, traders said. The blue-chip DAX 30 index plummeted 2.53 percent to an intraday low of 8,354.97 points, adding to already heavy losses the day before. The mid-cap MDAX index was also showing a loss of around 2.0 percent at 14,458.46 points. AFP PHOTO / DPA / FRANK RUMPENHORST +++ GERMANY OUT +++
Vágólapra másolva!
Kiélezett harc alakulhat ki a londoni tőzsdéért, ha a nemzetközi óriások megpróbálnák kéretlen ajánlatokkal meghiúsítani a Deutsche Börsével történő egyesülést. A tét óriási, a felek látszólag készülnek, de még az Európai Unióval fel kellene venni a harcot. 
Vágólapra másolva!

Miután a London Stock Exchange Group (LSE) bejelentette, hogy összeolvadási tárgyalásokat folytat a német Deutsche Börsével, Bloomberg szerint a világ két óriás értéktőzsde tulajdonosa, a chicagói CME Group és az Intercontinental Exchange (ICE) kéretlen ajánlatokkal léphet be a nagy sztoriba.

Jól látszik, hogy a világ öt legnagyobb tőzsdéjével zajló történet, komoly tülekedést okozhat a piacokon, bárhogy is alakul az üzlet. A CME számára például a felvásárlás vezető jelenlétet biztosítana Európában, míg az ICE győzelmével a kombináció több mint 10 milliárd dollárnyi piaci kapitalizációs előnyt jelentene a CME ellenében. Az LSE-Deutsche Börse összeolvadás egy olyan óriást kreálna, amely elég nagy lenne, hogy kihívója legyen a 32 milliárd dolláros értékeltséggel bíró CME-nek.

Ezek a tétek pedig

mindenkinek megérnek egy kiadós licitháborút,

mivel mindegyik szereplő nyerhet valamit az üzleten, viszont bármelyik fél növekedési esélyeit komolyan korlátozná, ha nem ő venné meg az LSE-t – mondja Michael Wong, a Morningstar elemzője.

Kiemelt részek

Két olyan izgalmas része van az LSE-nek, amely külön is izgathatja a potenciális vásárlók fantáziáját. Az egyik ilyen az LCH.Clearnet Group, melyben az LSE többségi részesedéssel bír, és amely március 3-ig 282 ezer milliárd dollárnyi kamatswappal bírt.

Forrás: 123rf.com

Az LCH azért lenne fontos a vásárlóknak, mert hatalmas előnyt jelentene, ha határidős és swap ügyleteket egyaránt kínálhatnának az ügyfeleknek – hangsúlyozta Darrell Duffie, a Stanford University professzora.

Emellett szintén vonzó elem az LSE FTSE Russell indexe, amely közel 10 ezer milliárd dollárnyi eszköz benchmarkja, és amely 2014-es bekebelezése óta

45 százalékkal emelte meg az LSE információ-szolgáltatási bevételét.

Az információ-szolgáltatások ráadásul az egyik legerősebb, ha nem a legerősebb részét képezik az LSE-nek – mondja Jonathan Goslin, a londoni Numis Securities elemzője. Egy olyan magas minőségű és komoly ismétlődő jövedelemmel bíró ágazatról van szó ugyanis, amely jól mutatja, hogy a profitoknak milyen irányba kellene elmozdulniuk – tette hozzá.

Piac határok nélkül

A lehetséges új bejelentkezőket elnézve kiválóan látszik, hogy az elmúlt időszakok üzletei hogyan egységesítették néhány óriás kezében a globális pénzügyi kereskedelmet. Az atlantai ICE például tőzsdékkel és klíringházakkal (elszámolóházakkal) rendelkezik az Egyesült Államokban, Kanadában, Szingapúrban és Londonban, ami arra is utal, hogy az elektronikus kereskedelem időszakában

a földrajzi közelség immáron nem követelmény.

Amerikai szereplők is bejelentkezhetnek Forrás: AFP/Spencer Platt

Ezzel párhuzamosan a CME Group bevásárolta magát a világ határidős tőzsdéinek legnagyobbjai közé. A csoportot akkor hozták létre, amikor 2007-ben a Chicago Mercantile Exchange megvette a Chicago Board of Trade-et, majd egy évvel később a New York Mercantile Exchange is a kezébe került. A Bloomberg értesülései szerint a CME-nél belső megbeszéléseket folytatnak majd a héten, hogy megközelítsék-e az LSE-t.

Európai gigász

A frankfurti székhelyű Deutsche Börsének azonban március 22-ig van ideje, hogy hivatalos ajánlatot tegyen. Amennyiben végül a németek lennének a befutók, úgy létrejönne a legnagyobb európai pénzügyi piac, többek között a részvények és a derivatívák terén, nagyjából 30 milliárd dolláros piaci értékkel. Egy ilyen konstrukció pedig lényegében

„egyablakos” hozzáférést biztosítana az ügyfeleknek London, Frankfurt és Milánó elsődleges piacaihoz,

valamint a Turquoise nevű páneurópai parketthez. Az ajánlat egyébként magában foglalhatja a Euro Stoxx 50 Indexet is, amely a legértékesebb európai részvénybenchmarknak számít, illetve a FTSE Russell portfólióját is.

Licitháború jöhet az indexekért Forrás: AFP/Spencer Platt

Az ICE egy március 1-én kiadott közlemény szerint nem tett ajánlatot az LSE igazgatótanácsának, de a Bloomberg úgy értesült, hogy a vállalatnál arra jutottak, hogy az LSE részvényesei meggyőzhetők lennének egy magasabb ajánlattal, noha tudják, a Deutsche Börsével kötött „házasság” megtorpedózása politikai és vállalati elutasításba is ütközhet. Az ICE és az LSE kombinációja egyébként 42 milliárd dolláros piaci értéket eredményezne, meghaladva ezzel CME értékét.

A szabályozók közbelépnek

Bárhogy is lesz, egyetlen szempontról nem szabad megfeledkeznie egyik félnek sem, ez pedig

a szabályozói beleegyezés.

Az Európai Unió ugyanis 2012-ben már megvétózta a NYSE Euronext és a Deutsche Börse tervezett összeolvadását. A szabályozók akkor úgy látták, hogy az üzlet „monopol közeli” helyzetet eredményezne a tőzsdén kereskedett derivatívák európai piacán.

Mindazonáltal a Deutsche Börse és az LSE összeolvadása szimpatikusabb lehet a szabályozóknak, mivel ez lényegében Londont kötné össze Európa többi részével – mondta Wong a Morningstartól.