Vészjelzést adott ki a Moody’s

reggel befektetés aggódás félelem kockázat gondolkodás
Vágólapra másolva!
Rekord szintű nyomás nehezedik az olaj- és gázszektor vállalatainak kötvényeire. Erre utal legalábbis, hogy a Moody’s hitelminősítő ezt vizsgáló stressz indexe a válság idején mértet is meghaladó szintre emelkedett.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő úgynevezett likviditási stressz indexe (LSI) az olaj- és gáztársaságoknál

27,2 százalékra ugrott februárban.

A piacon kialakult helyzetet jól érzékelteti, hogy

még a globális pénzügyi válság idején is csak 24,5 százalékra tudott felkapaszkodni.

Ez pedig arra utal, hogy a következő időszakban egyre nagyobb baj lehet a szektorban, melynek vállalatai már így is elég nehéz helyzetben vannak a hiteleikkel a beszakadt olajár miatt – írja a MarketWatch.

A mutató emelkedése egyébként sajátos öngerjesztő folyamatot is kiválthat, mivel a negatív hangulat miatt csökkenhet a befektetők bizalma, és szorítóbbak lehetnek a hitelezési feltételek. Mindazonáltal eddig az látszik, hogy a mostoha körülmények egyelőre megmaradnak az energiaszektoron belül.

Növekvő csődkockázat

Az LSI egyébként azt méri, hogy a Moody’s-nál hány vállalat esik a legalacsonyabb (SGL-4) likviditási kategóriába. Amennyiben ezek száma emelkedik, úgy a mutató is felkúszik, ha pedig javul a likviditási helyzet, úgy az index csökken.

Az energiaszektor indexe azt követően lőtt ki, hogy a Moody’s

19 energiacéget minősített le

februárban, miután tavaly az olaj és más nyersanyagok árfolyama összeomlott. Az alindex éles felívelése pedig a teljes LSI-t is 8,9 százalékig emelte februárban, a január közepén mért 7,9 százalékról. Ez volt egyébként a 2009 novembere óta mért legmagasabb érték.

Az alacsony olajár fokozza a nyomást a kötvénypiacon is Forrás: Anadolu Agency/Onur Coban

Mindez pedig arra utal, hogy egyre nagyobb számban dőlhetnek be a szektor vállalatai. A hitelminősítő most úgy számol, hogy

a vállalati kötvénykibocsátók csődrátája

több mint 30 százalékkal, 2,1 százalékig emelkedhet 2016-ban a tavalyi 1,7 százalékhoz képest. Ezzel együtt a Moody’s arra számít, hogy a spekulatív minősítésű hitelek bedőlési aránya 2017 januárjára meghaladhatja a történelmi átlagnak számító 4,2 százalékot.

Van remény

A jó hír azonban az, hogy az energiaszektoron kívül

javultak a piaci körülmények

a magas hozamú kötvények piacán, és a kibocsátások mértéke is emelkedett januárról februárra – jegyzi meg az elemzés.

Ezt támasztja alá, hogy a Bank of America Merrill Lynch magas hozamú indexe alapján a kockázati felárak február végére szépen visszapattantak a hónap elején mért 887 bázispontos magasságból, és enyhe pozitív hozamot hoztak össze a hónapban. Mindazonáltal az index az év elejétől a keddi zárásig még mindig mínusz 0,3 százalékos hozamot mutattak, és az elmúlt 6 hónapot tekintve összesen mínusz 4,9 százalékot.