Mágneses játékokat tiltott be a fogyasztóvédelem

Apró darabok, erős mágnesek - duplán veszélyes
Vágólapra másolva!
Harmincféle gyerekjáték közel harmadát veszélyesnek találta a fogyasztóvédelem. A vizsgált dartskészletek közül mindegyiket kockázatosnak találták, mivel apró, könnyen lenyelhető mágneseket tartalmaztak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei mágneses gyerekjátékokat vizsgáltak. Az ellenőrzések során azt vizsgálták, hogy a játékoknak van-e olyan, kis méretű mágneses alkatrésze, amely lenyelhető, és a mágnes erőssége meghaladja a szabványban meghatározott határértéket. A témavizsgálat során harmincféle termékből vettek mintát, amelyből nyolc nem felelt meg a követelményeknek (a kifogásolt termékek listája itt található).

Azok a játékok, amelyek lenyelhető erős mágnest tartalmaznak, nagy veszélyt jelentenek a gyermekek számára - írja az NFH. Egynél több mágnest vagy egy mágnest és egy mágnesezhető tárgyat (például vas vagy nikkel) lenyelve, ha ezek a belekben összetapadnak, és a bélfalakat maguk közé zárják, akkor

bélelzáródást vagy bélperforációt okozhatnak,

amely súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet.

Horgász- és dartskészletekkel kell vigyázni

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában a vizsgált

30 játék közül nyolcról állapította meg, hogy veszélyesek,

ezek nagy része darts és a horgászkészlet volt. A darts esetében a veszély abban áll, hogy a táblához való tapadást biztosító erős mágnesnek vagy mágnest tartalmazó fejnek a nyílhoz való rögzítettsége nem megfelelő, ezért azt a gyermek könnyűszerrel eltávolíthatja, és ezek méretüknél fogva lenyelhetőek.

A mostani vizsgálat során talált ilyen játékok egyike sem elégítette ki a követelményeket,

azok mágneses erőssége körülbelül hétszerese volt a megengedett értéknek.

A horgászkészleteknél szintén a nem megfelelő rögzítés okozza a veszélyt. Az előírt terhelés hatására hatféle játékból négynél a mágneses fej leszakad a horgászbotról, ezek a mágneses fejek méretük alapján szintén lenyelhetőek. Ezeknél a játékoknál a mágneses erősség egy esetben a megengedett érték több mint másfélszerese, a többi esetben körülbelül háromszorosa volt.

Eltört teszt közben a billegő virág

A fentieken kívül egy napelemes billegő virág sem felelt meg az elvárható feltételeknek.

A játék az ejtővizsgálat során eltört,

így hozzáférhetővé vált a benne lévő lenyelhető méretű mágnes, amelynek a mágneses erőssége a megengedett érték közel másfélszerese volt, tehát a fentiekhez hasonlóan a korábban részletezett veszélyt hordozza magában

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szükségesnek tartja a következő években is a rendszeres, átfogó ellenőrzéseket és termékbiztonsági vizsgálatokat, hogy a veszélyes termékeket a forgalomból idejében kiszűrhessék.