Két tűz közé szorul a kötvénypiac

euró bankjegy
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb az idegesség az európai kötvénypiacon, miközben a német 10 éves állampapírok hozamai az áprilisi rekord alacsony szintekhez közelítenek. Bár a legnagyobb kötvénykereskedők szerint a tavalyi eladási hullám nem fog megismétlődni, akár a legkisebb bizonytalanság is pánikot indíthat be.
Vágólapra másolva!

Mintegy 2500 milliárd dollárnyi eurózónás állampapíron bukhatnak a befektetők, ahogy egyre inkább fokozódik a feszültség a kötvénypiacon, különösen a 10 éves német papír tekintetében – írja a Bloomberg.

A JP Morgan, a Standard Life és a Lombard Odier elemzői azonban úgy látják, hogy nem megalapozottak az éles eladási fordulattal kapcsolatos félelmek. Főleg, hogy azok a befektetők, akik legutóbb ilyen mélységekbe nyomták a hozamokat, hatalmas veszteségeket szenvedtek el, ahogy az Európai Központi Bank (EKB) élénkítő programja felvillantotta az optimizmust az euróövezet gazdaságával kapcsolatban.

Jegybanki hatások

Manapság azonban nem ez a helyzet. A negatív kamatok és a több mint 650 milliárd dolláros kötvényvásárlási program ellenére is csak

romlottak a régió növekedési és inflációs kilátásai.

Nem véletlen, hogy a befektetők jelentős része arra számít, hogy az EKB hamarosan előáll egy újabb ötlettel, hogy akcióba lendülhessen. Ez pedig fenntarthatja a keresletet még a negatív hozamú kötvények iránt is.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Noha egy eladási hullámnak mindig megvan az esélye, a helyzet téves értelmezése komoly veszteséghez vezethet – mondja Jack Kelly, a Standard Life elemzője. Kelly ezzel arra a tavalyi időszakra utalt, amikor egy júniusig tartó két hónapos hullámban a régiós állampapírok 400 milliárd eurónyi (440 milliárd dollár) értéket veszítettek – ahogy az a Bank of America adataiból látszik. A hosszú lejáratú német állampapírokat tartó befektetők csak a második negyedévben

rekord mértékű, 13 százalékos veszteséget szenvedtek el,

de az ázsiai és az amerikai kötvénypiacok és megrázkódtak.

Mivel pedig jelenleg rendkívül alacsonyak a hozamok, még egy enyhe csalódás is jelentős esésekhez vezethet – írja az elemzés. Jó példa volt erre az EKB decemberi ülése, amikor a piacok nem voltak megelégedve az eurójegybank újabb élénkítésével, aminek következtében az eurózóna állampapírjai a valaha mért legnagyobb egynapos eladási pánikot szenvedték el.

Két tűz között

Vészjelekből tehát nincs hiány. Az opciós piacon a német 10 éves állampapír gyengülésére fogadó ügyeletek költsége október óta nem látott magasságokba emelkedett az erősödésre fogadókkal szemben. A kötvény 30 napos kilengését mérő mutató pedig elérte a májusi szintet, amikor az eladói hullám egészen 1,06 százalékig repítette a 10 éves hozamot.

Fokozódik a bizonytalanság Forrás: Getty Images/(c) Mike Kemp/Mike Kemp

Kelet-európai idő szerint kora délután a hozam 0,21 százalék körül mozgott, miután pénteken 0,24 százalékon zárt, és a múlt héten megütötte a 0,102 százalékot is. A rekord alacsony szintet tavaly áprilisban 0,049 százalékkal érte el a papír.

A helyzet tehát az, hogy a kötvénypiaci befektetők két tűz közé szorultak. Egyrészt fennáll a veszélye egy újabb pánikszerű eladásnak, másrészt az EKB újabb akciója még lejjebb nyomhatja a hozamszinteket, akár

a negatív tartományba is.

Vagyis, ahogy jelenleg Japánban, maguk a befektetők fizethetnek azért, hogy eurózónás államadósságot tartanak.

A piac szorítása

Ráadásul az EKB sincs könnyű helyzetben. Miközben ugyanis a kereskedők már lényegében beárazták, hogy 0,1 százalékponttal mínusz 0,4 százalékig vágják a betéti rátát, és a Standard Life szerint 15 milliárd euró körüli mértékkel növelhetik is az eszközvásárlási programot,

a piacok könnyen ki is ábrándulhatnak.

A jegybankárok ugyanis ismét alaposan felfűtötték a kedélyeket csakúgy, mint a decemberi ülés előtt, amikor többen már azt hangoztatták, hogy annyira felfokozódtak a várakozások, hogy az EKB nem is lehet képes kielégíteni azokat.

Mindazonáltal a JP Morgannél úgy látják, nem valószínű, hogy a medve megjelenne az állampapírok piacán. A gyenge növekedés, az alacsony infláció, valamint az alkalmazkodó monetáris politika ugyanis együtt arra utalnak, hogy fennmarad az igencsak kedvező környezet.