Veszélyben a kakaó, keserű a csokiipar jövője

ICOAST-COCOA-ECONOMY-AGRICULTURE LARGEUR Elefántcsontpart csokoládé kakaó
A worker at a cocoa cooperative for wholesale export sorts cocoa beans on November 28, 2008 in Moussadougou, a village in San-Pedro, on the southern coast of Ivory Coast. Cocoa planters in Ivory Coast, the world's biggest producer, will not be able to sell their crop any longer if they do not conform to quality control, according to the president of cocoa wholesalers Gilbert N'Guessan. AFP PHOTO/ KAMBOU SIA
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a húsvéti nyulak felpörgetik némileg a csokoládéeladásokat, az iparág egészét mégis komoly veszélyek fenyegetik a megváltozó fogyasztói szokásoktól a kakaótermesztésben fellépő problémákig.
Vágólapra másolva!

Napjainkban több mint 3 millió tonna kakaóbabot fogyaszt el a világ éves szinten – idézi a CNBC a World Cocoa Foundation számait. A globális kereslet pedig a kilátások szerint tovább nőhet, részben a feltörekvő piacokon tapasztalható keresletnövekedés miatt a cukrászkészítmények iránt.

A teljes csokipiac eközben 13 százalékkal bővült 2010 és 2015 között,

elérve a 101 milliárd dollárt.

A legfontosabb az egészség

Mindazonáltal Európában viszont stagnált a piac, elsősorban a cukor egészségügyi következményeivel kapcsolatos aggodalmak következtében. Manapság egy átlagos európai és amerikai 5,2 kilogramm csokoládét fogyaszt évente az Erste Asset Management szerint.

Az Euromonitor ezzel párhuzamosan kimutatta, hogy az amerikai csokoládépiac 2 millió dollárral zsugorodott 2013 és 2015 között.

A legfontosabb kakaópiaci adatok

- Az átlagos európai vagy amerikai vásárló 5,2 kilogramm csokoládét fogyaszt évente.
- Éves szinten átlagosan 3,5 millió tonna kakaóbabot termelünk globálisan.
- A teljes kínálat több mint 70 százalékát mindössze négy nyugat-afrikai ország adja: Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria és Kamerun.
- A kakaó a legfontosabb jövedelemforrás mintegy 5,5 millió kistermelő számára, akik közül sokan kevesebb mint napi 1,25 dollárból élnek.

Csökkenő árak?

A kakaó határidős árfolyama 2013 óta tartó emelkedése szinte rendületlen, még akkor is, ha idén volt egy rövidebb zuhanási periódus. Mindazonáltal a BMI Research előrejelzése szerint

az árak 2019-ig elkezdenek majd trendszerűen csökkenni,

ahogy a kínálat növekedése meghaladja a keresletét. Ezt alapvetően a nyugat-afrikai és különösen a ghánai termelés felpattanására alapozza a februári elemzés. Ghána a második legnagyobb kitermelő Elefántcsontpart után.

A kakaó tonnánkénti árfolyama 2013 óta (amerikai dollárban) Forrás: Investing.com

Ezt a véleményt támasztotta meg Hamish Smith, a Capital Economics árupiaci közgazdásza is, aki szerint a kakaó és a cukor árának lendületes emelkedése után valószínűleg visszapattanás jön majd a jelenlegi magas szintekről.

Jóllehet az olcsóbb kakaóbab az alacsonyabb termelési költségeken keresztül elvileg segíti a gyártókat, ez túl nagy könnyebbséget mégsem okoz majd. Egyszerűen azért, mert

a szektorban nem a nyersanyagköltségek jelentik a legfontosabb kiadásokat,

sokkal inkább a munkaerő, a szállítás, a csomagolás vagy a marketing.

Forrósodó talaj

A kereslet és a kínálat további torzulását idézheti elő a klímaváltozás is. A kakaó ugyanis rendkívül kényes növény, és a fák igencsak érzékenyek a változó időjárásra. Az International Center for Tropical Agriculture figyelmeztetett is, hogy amennyiben 2050-ig az éves hőmérséklet több mint 2 Celsius-fokkal emelkedne, akkor

számos nyugat-afrikai termelőterület túl forróvá válna a növénytermesztéshez.

A klímaváltozással is harcolnia kell a csokoládénak Forrás: Thinkstock

Csak tetézi a nehézségeket, hogy Ghánában és Elefántcsontparton számos termesztő már át is állt olyan, sokkal jövedelmezőbb nyersanyagok termelésére, mint a pálmaolaj vagy a gumi. Ha pedig ez a trend a maihoz hasonló ütemben folytatódik, akkor az Earth Security Group szerint

a világ 2020-ra 1 millió tonnás kakaóhiánnyal nézhet szembe.

Kizsákmányolás

Mindezzel együtt sajnos továbbra is komoly problémát jelent a szegénység és a gyerekmunka a kakaófarmokon. Elefántcsontparton és Ghánában ugyanis nagyjából

2 millió gyerek dolgozik kakaóültetvényeken,

és belőlük 500 ezer „kizsákmányoló feltelek” mellett – hangsúlyozza a European Campaign for Fair Chocolate szervezet.

Durva körülmények között dolgoznak Afrikában Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Nemrég például a Nestlét vádolták meg azzal, hogy gyerekrabszolgák munkáját használja ki Elefántcsontparton.

Nincs olyan Elefántcsontpartról származó beszerzéseket használó vállalat, amely teljesen garantálni tudná, hogy kizárják a gyerekmunka kockázatát a kisebb farmokon – hangsúlyozta a svájci gyártó. Hozzátették, ez alól a Nestlé sem kivétel, de elhatározták, hogy kezelik ezt a problémát.