Nagy lépést várnak Matolcsyéktól

épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY tér városkép épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY tér városkép Budapest, 2011. december 22.
A Szabadság tér a főváros V. kerületében. Jobbról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete látható.
MTI Fot
Budapest, 2011. december 22. A Szabadság tér a főváros V. kerületében. Jobbról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete látható. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank enyhítési hajlamot tükröző jelzései kamatcsökkentési várakozást indokolnak londoni pénzügyi elemzők szerint.
Vágólapra másolva!

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői Budapesten tettek tájékozódó látogatást. A tárgyalásaikról összeállított, szerdán Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: a Magyar jegybank jelzései alapján

0,35 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést,

és így 1,00 százalékra csökkenő alapkamatot várnak az idei évre.

A ház londoni elemzőinek megítélése szerint az MNB - tekintettel a robusztus magyar fizetésimérleg-pozícióra is - érzékeny az eurójegybank (EKB) várható újabb mennyiségi enyhítési hullámából eredő forinterősödési nyomásra.

A második negyedévben kezdődhet a lazítás

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői közölték: budapesti megbeszéléseiken szerzett tapasztalataik arra utalnak, hogy

a kamatcsökkentés időzítése erősen függ az EKB március 10-ei ülésének piaci fogadtatásától.

A ház londoni elemzői szerint valószínűtlen, hogy az MNB Monetáris Tanácsa már az e havi kamatdöntő ülésen csökkentené az alapkamatot, hacsak az EKB nem jelent be egy olyan váratlanul erőteljes enyhítési csomagot, amelynek hatására a forint gyors ütemben jóval a 310 forint/euró árfolyamszint alá erősödik.

A Magyar Nemzeti Bank épülete a Szabadság téren a főváros V. kerületében Forrás: MTI/Kallos Bea

Az MNB emellett valószínűleg előbb látni szeretné a kéthetes betéti eszköz kivezetésének hatásait is - érvelnek szerdai beszámolójukban a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői. A ház mindezt egybevetve azzal számol, hogy

az MNB újabb kamatcsökkentési ciklusa a második negyedévben kezdődhet,

kisebb, 0,10-0,15 százalékpontos lépésekkel.

Van ok a vágásra

Más nagy londoni házak is egyre nagyobb eséllyel jósolják új előrejelzéseikben az MNB kamatcsökkentési ciklusának idei újraindítását.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének elemzői alapeseti előrejelzésükben szintén azt valószínűsítik, hogy

az MNB az idei év végéig 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát.

A ház elemzőinek fő érve az, hogy az infláció diffúziós mutatója - amely azt méri, hogy a kosáron belül milyen az inflációs gyorsulást, illetve lassulást mutató összetevők megoszlása - jelenleg semleges vagy negatív a térségi EU-gazdaságok mindegyikében, így Magyarországon is, és ebben a mutatóban még nem is jelent meg teljes mértékben az olajárak legutóbbi zuhanásának hatása.

A Commerzbank londoni elemzői szerint ráadásul a bizonyítékok arra is vallanak, hogy az inflációs várakozások visszaesése már a maginflációs összetevők egyre szélesebb körébe is átszűrődik.

Nyomás alá kerülhet a forint

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői az MNB várható monetáris politikájáról összeállított új előrejelzésükben a jelenlegi 1,35 százalékos MNB-alapkamat 0,25 százalékpontos csökkentését jósolták az idei második negyedévre.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2015 júliusában csökkentette az alapkamatot a jelenleg is érvényes 1,35 százalékra Forrás: MNB, Investor.hu

A Barclays közgazdászai szerint az év eleje óta végbement forinterősödés hajtóereje valószínűleg az volt, hogy az MNB az eurójegybank decemberi enyhítési lépései ellenére változatlanul hagyta monetáris politikáját. A ház szerint ha ez így marad, az már

árthat a magyar növekedési kilátásoknak,

és megnehezítheti az inflációs cél elérését is középtávon.

A cég londoni elemzői márciusra szintén újabb monetáris enyhítési lépéseket várnak az EKB részéről, és azzal számolnak, hogy ez további erősödési nyomást gyakorol majd a forintra.

A Barclays közgazdászai szerint ebben a helyzetben az MNB nem hagyományos monetáris eszköztára önmagában valószínűleg már nem lesz elég erőteljes a forintárfolyam stabilizálásához.

Már márciusban léphet az MNB

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői azzal számolnak, hogy a monetáris tanács már a márciusi kamatdöntő ülésen 0,15 százalékponttal, 1,20 százalékra csökkenti az alapkamatot.

A ház szerint az újabb enyhítési ciklus végére az MNB irányadó kamata 1,00 százalékra, vagy ez alá is csökkenhet. A JP Morgan londoni elemzői azonban elismerik, hogy ez „szoros esélyű" előrejelzés, mivel az MNB-nek lehetősége van erőteljes nem konvencionális monetáris eszközök használatára is.