Ingyenes szolgáltatásokkal is fejlesztheti vállalkozását

Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum
Budapest, 2016. március 7. Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke (j) beszédet mond a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum - Vállalkozó nők, női vezetők a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten című konferencián a Bálna Budapestben 2016. március 7-én. A szakmai fórumot a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. szervezte. Az asztalnál Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szalai Piroska, a közalapítvány kuratóriumi elnöke. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Ingyenes tanácsadás és szakmai programok, a bankinál általában kedvezőbb hitelek – számos lehetőséget tartogat a vállalkozóknak a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány. A hétfői turisztikai konferenciájuk apropóján arról beszélgettünk a kuratórium elnökével, milyen lehetőségeket kínálnak a fővárosi vállalkozásoknak.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) működésének eddigi 23 éve során összesen 1036 hitelt helyezett ki 6 milliárd forint értékben. Rendezvényeik és tanácsadásaik is igen népszerűek. Hétfőn Vállalkozó nők, női vezetők a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten címmel rendezett konferenciát a BVK a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. (BFTK) társszervezésével.

A konferencia célja az volt, hogy felhívják a figyelmet azon női vállalkozók és női foglalkoztatottak kiemelt szerepére,

akik a Budapest gazdaságában emblematikus jelentőséggel bíró turizmus szektorban tevékenykednek. A rendezvény fővédnökeként Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is jelen volt.

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke is beszédet mondott Forrás: MTI/Mohai Balázs

Varga elmondása szerint a turizmus szektorban a női foglalkoztatás kiemelt mértékű, egyes becslések szerint 30 százalékos a női vezetők aránya az ágazatban, bizonyos szegmensekben, mint az utazásszervezés, ez az arány a 45 százalékot is eléri.

A nők meghatározó szerepet játszottak abban, hogy tavaly a turizmus rekord eredményt, körülbelül 360 milliárd forint bevételt ért el

– tette hozzá.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke arról számolt be, hogy tavaly a versenyszférában a legnagyobb arányú növekedést a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás adta, emellett jelentős növekedést mutat a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazat is. Mindkét területen kiemelkedő a női munkavállalók aránya.

Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány olyan szervezet, amelyet a Főváros Közgyűlése a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése céljából hozott létre még 1993-ban. Küldetésüknek tekintik hozzájárulni a budapesti vállalkozások piaci igényeknek megfelelő módon történő fejlődéséhez, bővüléséhez, ezáltal a fővárosi munkahelyek megtartásához és újak létrehozásához, így Budapest gazdaságának élénkítéséhez.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványt bármelyik fővárosi vállalkozó felkeresheti, ha fejlesztené a cégét, vagy önmagát, és ehhez szakmai segítséget szeretne. Emellett kedvezményes mikrohitel-programjukkal is sok vállalkozásnak könnyítették már meg a növekedését.

Jogos kérdés lehet, hogy miért éri meg jobban az alapítvány által kínált hitelt felvenni, ahelyett, hogy egy pénzintézethez fordulna a vállalkozó, vagy uniós forrásokat vonna be.

„Az uniós támogatásokat nem kell visszafizetni, a mi hitelünket viszont igen, mint minden hitelt. Ugyanakkor már sokan tudják, hogy az uniós támogatás sem ingyen pénz. A mikrohitelnél sokkal több megkötéssel használható

Emellett számos dologra nincs pályázati támogatás" – mondta a kuratórium elnöke. Hozzátette, azok is hozzájuk fordulnak hitelért, akik a bankok számára vállalkozásként nem finanszírozhatók, és magánszemélyként szabad felhasználású ajánlatot ad a bank a tulajdonosnak. Ezek a legdrágább bankhitelek, amelyekhez képest az alapítványnál töredék kamattal vehetnek fel hitelt a cégek, és a futamidő alatt üzletfejlesztési szolgáltatásokat is kapnak.

Hitelprogram

A kezdetektől 892 mikrohitelt helyeztek ki 3,1 milliárd forint értékben, valamint 144 kisvállalkozói hitelt, 2,9 milliárd forint értékben. Ez összesen 1036 hitelt, 6 milliárd forintot jelent. Jelenleg 260 darabos hitelportfólióval rendelkeznek, 1,6 milliárdos hitelállománnyal.

Az ingyenes tanácsadásra bárki jelentkezhet, csupán egy bejelentkezési lapot kell kitölteni, hogy az alapítvány munkatársai felkészülhessenek a beszélgetésre. Ha nem konkrét ügyben szeretnének segítséget kérni a vállalkozók, inkább egy adott témában inspirációt, vagy ötletet gyűjtenének, azokat tematikus workshoppokkal támogatják. Legyen szó marketingről, finanszírozásról, vagy épp márkaépítésről. A résztvevők mindezt térítésmentesen vehetik igénybe. Az aktuális események az alapítvány honlapján nyomon követhetők.

A rendezvények

Tavaly a BVK által szervezett rendezvényeken több mint 5500 résztvevő vett részt, meghívott előadókként több ezer fős eseményeken szerepeltek. Személyes tanácsadást a BVK székhelyén közel 110 esetben, a különböző rendezvények, fesztiválok keretében közel 1000 esetben tartottak.