Készüljön fel a veszélyekre

kibertámadás, rosszindulató szoftverek, adathalászat, jelszólopás
Computer virus, conceptual artwork.
Vágólapra másolva!
A kisvállalatok nagy része nem fordít kiemelt figyelmet az informatikai biztonságra a témában végzett kutatások szerint. Ennek részben anyagi okai vannak, de még nagyobb azok aránya, akik tévhitek miatt nem szentelnek kellő figyelmet a biztonságra.
Vágólapra másolva!

Mindennapi életünk tele van kisebb-nagyobb kockázatokkal, melyek többségével megtanultunk együtt élni. Természetes, hogy biztosítást kötünk az otthonunkra, riasztót szerelünk egy értékes autóba, a bankkártyánkat pedig nem adjuk kölcsön ismeretleneknek.

A digitális világ mindezek mellett egy sor újabb kockázatot jelent, ezért fontos, hogy ugyanilyen rutinosan felismerjük és megóvjuk vállalkozásunk digitális értékeit is.

Az egyik legnagyobb tévhit Forrás: Invitel

A tények azonban mást mondanak és a figyelmetlenség a kisvállalatok számára komoly összegekbe kerülhet! A vállalatok 82%-a gondolja, hogy túl kicsik ahhoz, hogy informatikai támadások célpontjai legyenek. Valójában az 50 főnél kisebb vállalatok 41százaléka tapasztalt már informatikai fenyegetést.

Védje meg vállalati adatait

Minden vállalat tudja, hogy saját és ügyfelei adatai hatalmas értéket képviselnek. Sajnos ezzel a számítógépes bűnözők is tökéletesen tisztában vannak.

Így támadnak a kiberbűnözők Forrás: Invitel

Amit soha ne tegyen rutinból

Az egyik leggyorsabban fejlődő internetes tevékenység az internetes bankolás, azaz a vállalati és magánjellegű banki tevékenységek interneten keresztüli intézése. Nagy előnye, hogy bármikor, és bárhonnan elintézhetjük a vállalatunkat érintő és magánjellegű banki ügyeket.

A témában végzett kutatások szerint azonban a kisvállalatok nagy része az online banki ügyintézés során nem fordít kiemelt figyelmet az informatikai biztonságra.

Építsen falat a bűnözők elé Forrás: Invitel

Vállalati hardverek és szoftverek védelme

A számítógépen, tableten, okostelefonon és más fizikai adathordozón tárolt vállalati adatokhoz nem csak rosszindulatú programokon keresztül juthatnak hozzá a számítógépes bűnözők; céges készülékeink akár illetéktelenek kezébe is kerülhetnek. Mindkét esetben van azonban megoldás arra, hogy az adatlopást megnehezítsük és megelőzzük.

A leggyakoribb veszélyek Forrás: Invitel

A legfontosabb, hogy vállalkozása munkatársai is legyenek tisztában a veszélyekkel, ezért érdemes a munkatársakat is felkészíteni a biztonsági intézkedésekről. A céges informatikai biztonsági szabályok betartása ráadásul mindennapok során is hasznos lehet számukra.

Ne feledje, ezek a tanácsok megnehezítik az internetes bűnözők dolgát, ám kisvállalati informatikájának teljes körű védelméhez további intézkedésekre is szükség lehet.