A terroristák nyugodtan alhatnak a történelem legdrágább fegyverétől

vadászgépek
110211-O-XX000-001 NAVAL AIR STATION PATUXENT RIVER, Md. (Feb. 11, 2011) The U.S. Navy variant of the F-35 Joint Strike Fighter, the F-35C, conducts a test flight over the Chesapeake Bay. Lt. Cmdr. Eric "Magic" Buus flew the F-35C for two hours, checking instruments that will measure structural loads on the airframe during flight maneuvers. The F-35C is distinct from the F-35A and F-35B variants with larger wing surfaces and reinforced landing gear for greater control when operating in the demanding carrier take-off and landing environment. (U.S. Navy photo courtesy Lockheed Martin/Released)
Vágólapra másolva!
A Pentagon fegyvertesztelésért felelős vezetője szerint problémák miatt csak 2018-ban kezdődhet az F-35-ös vadászbombázók végső tesztelése, a tesztek eredményei 2020-ra várhatók. Az egyik legnagyobb probléma a géppel, hogy a radarrendszer repülés közben négyóránként újraindítja magát. Az F-35-ös 20 éve készül, ez minden idők legdrágább fegyvere, a program már kétszer annyiba kerül, mint eredetileg tervezték.
Vágólapra másolva!

Csak 2018 közepén, a vártnál egy évvel később kezdődhet az új amerikai F-35-ös vadászbombázók végső, működési tesztelése, tájékoztatta az amerikai képviselőház illetékes bizottságát Michael Gilmore, a Pentagon fegyvertesztelésekért felelős részlegének vezetője.

A végső tesztek körülbelül egy évig tartanak majd, a tesztekből származó adatok feldolgozása hónapokat vesz igénybe, vagyis

az eredmények csak 2020-ban lesznek meg,

mondta Gilmore.

A radar újraindítja magát

A csúszást Gilmore szerint több probléma együttesen okozza. Az egyik legsúlyosabb, hogy a gép túlságosan védtelen a kibertámadások ellen. A másik, hogy a radar szoftvere repülés közben négyóránként újraindítja magát.

– mondta Gilmore. A fegyvertesztelés vezetője szerint 8-10 óránkénti újraindulás már elfogadható lenne.

Christopher Bogdan altábornagy, az F-35-program vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta, „nem szokatlan”, hogy a modern vadászgépek „időnként” automatikusan újraindítják a rendszereiket, írja a Business Insider.

Még évekig nem lesz bevethető

Az amerikai haditengerészet 2015 júliusában bejelentette, hogy az F-35-ös azon verziója, amit ők használnak, alapvetően működőképes,

a légierő pedig 2016 decemberére tervezte a saját változatának hivatalos bemutatását.

Gilmore bejelentése után azonban úgy tűnik, az F-35-ösök még évekig nem lesznek ténylegesen hadra foghatók.

Úgy tűnik, az F-35-ös 2020 előtt nem lesz bevethető Forrás: U.S. Navy/Lockheed Martin/Andy Wolfe/

A történelem legdrágább fegyvere

Az F-35-ös program minden idők legdrágább fegyverrendszere. A program teljes költsége 1,3 billió dollár körül jár (az angolszász szaksajtóban 1,3 trillion, ami magyarul billió). Forintban ez körülbelül 365,2 billió, kiírva 365 200 000 000 000. Összehasonlításképpen, Magyarország GDP-je 2014-ben 32 billió forint volt, vagyis

a teljes magyar gazdaság tízévnyi össztermékéből sem jönne ki az F-35-ös program.

A program 2016-ra már körülbelül 50 százalékkal lépi túl az eredetileg tervezett költségeket, és többéves csúszásban van. A Lockheed Martin 1996-ban nyerte meg az új vadászbombázó építésére kiírt pályázatot az X-35 jelű prototípussal. Az abból kifejlesztett első F-35-ös 2006 decemberében szállt fel.