Egy távoli deviza izgatja a befektetők fantáziáját

Aussie, Ausztrália, dollár
Vágólapra másolva!
Az ausztrál dollár több mint 4 százalékot emelkedett a hónap kezdete óta, de miután elkapott egy hét nyerő szériát, nem világos, hogy merre vezet az erősen nyersanyaghoz kötött deviza útja. A legnagyobb kérdést a nyersanyagpiac, különösen a vasérc alakulása jelenti, amely komoly nyomást helyezhet a szigetország fizetőeszközére.
Vágólapra másolva!

Az elemzők számára egyre nagyobb kérdés az ausztrál dollár (Aussie) sorsa, ahogy a deviza hétfőn 0,7486-os szintre emelkedett az amerikai dollárral szemben, ami hét hónapos csúcsnak számított. Ezt követően viszont kedden 0,5 százalékot esett, majd szerdán is az említett hétfői szint körül zárt. Csütörtökön azonban beütött egy kisebb meglepetés, mivel az új-zélandi központi bank az elemzői várakozások ellenére kamatot csökkentett (2,5 százalékról 2,25-re), aminek következtében az Aussie több mint 0,3 százalékos eséssel a 0,7458-as szintet is elérte.

Ennek következtében előtérbe került az a három nagy terület, amely a leginkább meghatározhatja az Aussie árfolyamának jövőjét – írja a CNBC.

A nyersanyagok rejtélye

Ausztrália a vasérc, a réz és az arany vezető kitermelői közé tartozik, vagyis ezek árfolyama erősen rányomja a bélyegét a szigetország fizetőeszközének mozgására. A nehézkes 2015-ös évet követően pedig, amikoris mindegyik nyersanyag pirosban zárt,

a felívelés jelei mutatkoznak,

ami felhajtja az ausztrál dollárt is.

A vasérc árfolyama nagybank befolyásolhatja az Aussie irányát Forrás: AFP/Ariel Marinkovic

Ezen a héten a vasérc közel 20 százalékot emelkedett, amivel 2009 óta nem látott napon belüli erősödést hozott össze, miközben a réz négy hetes magasságba kúszott, és az arany is 13 hónapos csúcsot ütött meg.

Mindazonáltal a nagy kérdés, hogy ez a talpra állás fenntarthatónak bizonyul-e, különösen a vasérc piacán, amely Ausztrália legnagyobb exportcikkének számít. A kérdés azért is égető, mert egyes elemzők szerint

lényegében nem változott semmi a vasércnél.

A Mine Life elemzője például kiemelte a CNBC-nek, hogy semmilyen fundamentális átalakulás nem tapasztalható a vasérc piacán, vagyis a kereslet/kínálat alakulása alapján nem várható tartós emelkedés.

Ezzel együtt a Barclays is a vasérc gyengülésére számít, ami a bank keddi jelentése szerint fokozhatja a nyomást az Aussie-n. Az év végére a Barclays 65 amerikai centes árfolyamra számít, ami mintegy 13 százalékkal lenne alacsonyabb 0,7438 dolláros keddi záróárnál.

A kínai hatás

Komoly vihart kavarhat az ausztrál dollár piacán a kínai vezetés, amennyiben a következő időszakban újabb élénkítő lépésekkel áll elő – hangsúlyozza Evan Lucas, az IG piaci stratégája. A világ második legnagyobb gazdaságának irányítói ugyanis valószínűleg

nem fognak leszállni a gazdasági növekedés gázpedáljáról,

és súlyos pénzeket fognak nyomni az infrastruktúrába, hogy biztosítsák a kormány által várt 6,5-7 százalékos idei GDP-növekedést.

Sok múlhat a kínai vezetésen Forrás: Imaginechina/Wang gang

Eközben pedig sokan készülnek arra is, hogy a kínai jegybank is beszáll az élénkítésbe, további kamatvágásokkal, illetve a bankok tartalékképzési követelményeinek csökkentésével.

Ráadásul a kedden publikált kínai kereskedelmi adat is agresszív fiskális és monetáris segítséget vetít előre. A februári export ugyanis 25,4 százalékkal zsugorodott, amire 2009 óta nem volt példa. Mivel pedig Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere, így Lucas szerint minden élénkítés serkentőleg hathat az Aussie-ra.

Más elemzők azonban nem ennyire optimisták a kínai hatással kapcsolatban. Jelentős bizonytalanságok lengik körül ugyanis a kínai növekedési kilátásokat, miközben c

sökkenhet a nyersanyagok iránti kereslet

olyan túlzott kapacitásokat érzékelő területekről, mint az építőipar – mondja James Humpherson, az easyMarkets devizakereskedője.

Éppen ezért Humpherson úgy látja, az ausztrál dollár ralija csupán a piac fenntarthatatlan túlreagálását tükrözi, aminek már meg is kezdődött a korrekciója.

Monetáris politika

Az IG véleménye szerint további érdekes szempont lehet, hogy a stabil ausztrál kamatszintek mennyiben támogatják a devizát. Az ausztrál jegybank (Reserve Bank of Australia, RBA) ugyanis már hónapok óta rekord alacsonynak számító 2 százalékon tartja az alapkamatot, és

nem is várható, hogy a közeljövőben irányváltásra szánná el magát.

Egy keddi beszédében, az RBA alelnöke, Philip Lowe közölte, a bank üdvözölne egy kissé alacsonyabb kamatszintet, de figyelmeztetett, hogy ennek nem minden központi bank örülne. Ahogy pedig az Európai Központi Bank a jelenlegi várakozások szerint csütörtökön újra kamatot vághat, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig a jövő héten valószínűleg távol tartja magát a szigorítástól, úgy a kockázatosabb devizák, mint az Aussie kiélvezhetik mindezek előnyeit – tette hozzá Lucas.