Vágólapra másolva!
Ha egy vállalkozás úgy gondolja, hogy a 3D-nyomtatás feldobja az üzletet, akkor csak egy magyar vállalkozás segíthet a technika gyors alkalmazásában. Csak az a baj, hogy a CeBIT-en nehezen találják meg a kisebb cégeket a látogatók. 
Vágólapra másolva!

Vegyes tapasztalatokkal ért véget az idei CeBIT. A hannoveri techkiállítás, amely nem is nagyon titkolta, hogy annyira nem érdekesek itt az újdonságok. A legnagyobb szám például egy beszélő robot volt, ami már évek óta létezik. De a célcsoport nem bánja, ha már kiforrott ötletekkel találkozik, üzletre kész cégekkel.

A magyar startupok is leginkább partnereket kerestek. Sokszor aktívan a rendezvény területén szórólapozva. Rákényszerültek, hogy lejárják a lábukat, hiszen a CeBIT egyetlen épületében voltak összezsúfolva a startupok, különösebb tematikus rendezés nélkül pedig nehéz volt megtalálni egy-egy terméket.

Egy magyar stand, háttérben sok más startuppal Forrás: Origo

Minden boltban nyomtatnánk valamit magunknak

Ezt említette a legnagyobb nehézségként Andrássy Dániel is a Leopoly standjánál. Ők egy olyan szoftvert vittek ki a kiállításra, amivel bármilyen cég hasznosítani tudja a 3D-nyomtatást. Mekkora király lenne, ha minden ajtóhoz saját magunk által tervezett kilincset tudnánk nyomtatni? A Leopoly ezt simán megcsinálja, csak persze kell egy felsővezető, aki fantáziát lát a dologban, és meg is találja a 11-es pavilonban (a kiállítás utolsó épülete) kuporgó magyar csapatot.

Bármit megtervezhetünk a cég szoftverével, amit akár helyben ki is nyomtathatnak Forrás: Origo

Ha ez sok cégvezetőnek sikerül, akkor egyre több boltban találkozhatunk valamilyen 3D-s tervezőprogrammal, amit magyarok fejlesztettek, mi pedig végre nem csak azért érezhetjük magunkénak a tárgyainkat, mert az IKEA-ból lapra szerelve vettük meg.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Innotrade programjában érkezett még a CeBIT-re a Syncee is. Ők oldották meg, hogy az online boltosok munkája egyre kevesebb legyen. Több online bolti rendszerrel működő szoftverükkel automatizálható a webáruház-tulajdonosok legnagyobb munkája, a termékek feltöltése, frissítése, naprakészen tartása.

Sok cég küzdhet hasonló problémákkal, mint a magyar szoftverfejlesztők. Hiába az egyedi ötlet, ha nem lehet megmutatni. A nagyobb cégek óriási standjait nem lehet elkerülni, de a kisebb vállalkozásokat keresni kell. A legtöbb céges szolgáltatás például a felhőbe költözött. Így néz ki az épület, ahol ezeket a cégeket gyűjtötték össze.

Amikor a termékek is felhőben vannak, akkor nehéz mit megmutatni Forrás: Origo

Máshol csak azért ilyen szellős a tér, hogy drónokat lehessen reptetni anélkül, hogy levinnénk bárkinek a fejét.