Átálltunk a boltzárra, de utáljuk

vasárnapi zárva tartás, bolt, üzlet, vasárnap, nyitva tartás
Vágólapra másolva!
Kétszázötvenmilliárd forint pluszforgalomhoz jutottak a hét utolsó napján is nyitva tartó kisvállalkozások a kötelező vasárnapi pihenőnap bevezetése óta eltelt közel egy évben. Szakemberek szerint a boltzártörvényünk még az osztrákokénál is szigorúbb, és az idegenforgalomnak nem tesz jót.
Vágólapra másolva!

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa az adatokról azt mondta, a kötelező vasárnapi pihenőnapról szóló törvény tavaly március 15-i hatálybalépése óta eltelt 49 hét online kasszák által mért adatai szerint, míg korábban 142 milliárd forint volt a vásárlók heti átlagos költése a kereskedelemben, addig a boltzár óta 164,3 milliárd forintra ugrott ez az összeg.

A kisboltok forgalma megnőtt a vasárnapi boltzár miatt Fotó: Marton Szilvia - Origo

A napi kiadások átlagban 20,2 milliárdról 23,4 milliárd forintra nőttek a bevezetéstől 2016. február 21-ig vizsgált időszakban – írja a Magyar idők.
A kiskereskedelmi árusítóhelyek, vendéglátó üzletek, szállodák, benzinkutak, trafikok, gyógyszertárak nyugtaadásaiból származó bevételi összesítésből kiderül, hogy a jogszabály bevezetése óta hetente a vasárnapi forgalomból nagyjából

4,5 milliárd forint elköltése terelődött át a hét többi napjára.

Szatmáry Kristóf a lapnak hangsúlyozta: a törvénnyel fontos gazdaságpolitikai célokat sikerült elérni úgy, hogy negatív hatás nem jelentkezett a piacon, vagyis a forgalom hatvan százalékát bonyolító multik bevételei nem estek vissza, nem történtek elbocsátások sem, miközben a lakossági fogyasztás erősödött. Emellett megvalósulni látszik a másik célkitűzés, ami a kisvállalkozások piacvédelméért született – szögezte le a miniszteri biztos.

Nem szeretjük, átálltunk rá

A boltzárban még az osztrákokat is felülmúljuk – mondta az Origónak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A multik ügyesen titkolják, hogy mennyire fáj nekik a vasárnapi boltzár Forrás: Origo

A mi boltzárunk Európában a legszigorúbb, még az osztrák szabályokat is felülmúlja. Ausztriában az idegenforgalmi helyeken legalább nem tiltják a boltok vasárnapi nyitvatartását. A Balatonon nem véletlenül küzdenek a kereskedők a vasárnapi nyitvatartásért. Ez óriási forgalomkiesést jelent a nyári hónapokban, és a nyaralók életét is megkeseríti.

Az Origó olvasói nem szeretik a boltzárat.

16 ezer válaszadóból majdnem 8 ezren azt mondták a szavazásunkon, hogy utálják, hogy vasárnap nincsenek nyitva a boltok. 5800-an azt szeretnék, ha népszavazás lenne a boltzárról. 1200 embert nem érdekel a vasárnapi boltzár. És csak 1800 ember mondta azt, hogy örül a boltzárnak, mert több időt lehet a családjával.