Az egyik legjobb eszköz a munkavállalók ösztönzésére

csapatmunka, Aon Hewitt
Business people having meeting in conference room
Vágólapra másolva!
Újra életre kelt a munkavállalói résztulajdonosi program, amely egy innovatív és költséghatékony megoldás a munkavállalók ösztönzésére. 
Vágólapra másolva!

A Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) keretében az alapító társaság részesedést (jellemzően részvényt vagy üzletrészt) juttathat az általa létrehozott MRP szervezetnek, amely tagi részesedést biztosít szervezetében a társaság dolgozói számára.

Osztalékot is kap

A meghatározott feltételek mellett a munkavállaló az MRP szervezetben fennálló tagi részesedését pénzre vagy a társaság részvényeire/üzletrészére válthatja át. Az átváltásáig azonban

a munkavállaló osztalékra jogosult, amely ösztönzi a munkavállalók tulajdonosi szemléletét.

Ugyanakkor az alapító társaság részvényeihez, vagy üzletrészéhez kapcsolódó egyéb tulajdonosi jogokat kizárólag az MRP szervezet gyakorolhatja.

A dolgozói részesedésszerzés egyik formájaként a Munkavállalói Résztulajdonosi Programot privatizációs eszközként a 1992. évi XLIV. törvény (MRP törvény) honosította meg Magyarországon, mely azonban a privatizációt követően jelentőségét vesztette. 2015. november 28-tól azonban az MRP törvény olyan új típusú MRP szervezetet alapítására vonatkozó szabályozással egészült ki, amely ismét felkeltheti a társaságok figyelmét e jogintézmény iránt – ismerteti Kamocsay-Berta Eszter, a KCG Partners Ügyvédi Társulás vezető partnere.

Van előnye bőven

Az MRP kizárólagos vagy kiegészítő ösztönzési eszköz is lehet, amelybe bevonhatóak a társaság leányvállalatai és kapcsolt vállalkozásai is.

Az új típusú MRP főbb előnyei:

  • Növeli a társaság gazdasági teljesítőképességét;
  • Ösztönzi a munkavállalók tulajdonosi szemléletét;
  • Munkáltatói ellenőrzést biztosít az MRP szervezet rendelkezésére bocsátott tulajdonrész felett;
  • Jelentős adókedvezményekkel jár;
  • Rugalmasabb szabályok alkalmazását teszi lehetővé;
  • Alkalmas az egyéb munkavállalói javadalmazási módok költséghatékonyabb kiváltása.

„Az új típusú MRP szervezet kedvező adóstruktúrája és rugalmas szabályai révén nagy érdeklődésre tarthat számot a munkavállalók ösztönzését erősíteni kívánó társaságok részéről. Ennek eredményeként egy új és hatékony jogintézménnyel bővülhetnek a társaságok rendelkezésére álló javadalmazási eszközök" – mondta el Kamocsay-Berta Eszter ügyvéd.

Csak 15 százalék adó terheli

Adózási szempontból az MRP nagy előnye, hogy az azt bevezető vállalkozások számára az MRP szervezet által teljesített kifizetéseket csak a 15 százalék személyi jövedelemadó terheli. Vagyis nem merül fel a munkáltató által fizetendő 27 százalék szociális hozzájárulási adó vagy a magánszemélynél egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség.