A hitelpiactól és Kínától rettegnek a befektetők

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Jó néhány veszély leselkedik a globális befektetőkre, de a Barclays friss kutatása szerint van néhány olyan kiemelt terület, amely különösen rányomja a bélyegét a befektetői hangulatra.
Vágólapra másolva!

Az idei év első negyedévében szinte a semmiből emelkedett fel egy kockázati tényező, amelytől megremegett a globális befektetők térde. Ez pedig a gyengülő hitelpiacok problémája – derül ki a Barclays globális makrogazdasági kutatásából, melynek keretében 585 globális befektetők kérdeztek meg a következő 12 hónap kilátásairól.

Nem mellékes, hogy a válaszadók döntő többsége egyértelműen

hátrányosnak ítéli meg a negatív kamatkörnyezetet.

A jelenség csupán 4 százalék szerint segíti a gazdasági növekedést és az eszközosztályok hozamait, miközben 61 százalék úgy látja, a negatív kamatok rosszul hatnak a bankszektorra, és ennek következtében a kockázatosabb eszközökre. Ráadásul a hitelpiaci befektetők 43 százaléka ezt teszi felelőssé a bankoknál érzékelhető kamatkülönbségekért – írja a Business Insider.

Az Európai Központi Bank vakmerő nem konvencionális politikájával kapcsolatban, a befektetők bátrabb eszközvásárlási programot, és enyhén, de még alacsonyabb negatív kamatokat várnak.

Kockázatos év elé néznek a befektetők Forrás: Pixabay.com

Mindemellett a befektetők számos különböző kockázatos területről is kifejtették a véleményüket. Többek között arról, hogy az alacsony olajár egyrészt segítheti a globális növekedést, mindazonáltal kihívást jelenthet egyes befektetési eszközök számára. Íme, a kutatás néhány kiemelt megállapítása:

A befektetők többsége a csalódást keltő növekedési kilátásoknak tudja be az első negyedéves piaci felfordulást, de a második negyedévben

szerény pozitív meglepetést várnak a globális gazdaságtól.

Mindeközben viszont a kínai bővüléssel és a jüan leértékelésével kapcsolatos aggodalmak viszont fokozódtak.

A defláció annak ellenére is

a legfontosabb piaci kockázati tényezőt jelenti

a befektetők 72 százaléka számára, hogy a várakozásaik szerint a nyersanyagok árfolyamai emelkedni fognak.

Lesz mire figyelni hozamvadászat közben Forrás: 123rf.com

Az olajár csökkenése pozitív hatással lehet a globális növekedésre, de negatívan érintheti a kockázatos eszközöket.

Nagy-Britannia esetleges kilépését az Európai Unióból a válaszadók 96 százaléka potenciális piacmozgató eseménynek ítélte meg. Nagyjából egyenlő arányban oszlottak meg a szavazatok azzal kapcsolatban, hogy ez brit, európai vagy globális esemény lesz-e elsősorban.

A részvények a megkérdezettek szerint mára

sokkal reálisabb értékeltséggel bírnak,

mint az elmúlt három negyedévben, amikor inkább túlértékeltnek minősítették őket. Ezzel együtt viszont jelentősen csökkent a befektetői hit abban, hogy a részvények felül fogják teljesíteni a többi eszközosztályt.