Változás előtt az unikornisok világa

sietség kereskedés technológia futás elfoglalt kockázat befektetés
Vágólapra másolva!
Nehéz időszakon mennek keresztül az olyannyira sztárolt amerikai technológiai startupok, és ennek következtében komoly változások is mennek végbe a mélyben. Egyre fontosabb ugyanis, hogy a befektetőket valóban megtermelt nyereséggel csábítsák magukhoz.
Vágólapra másolva!

Számos technológiai startup, melynek értékeltsége már elérte az egymilliárd dolláros álomhatárt (vagyis „unikornissá” vált), egyre küzd a további tőkebevonással, mivel a befektetők kezdenek aggódni a valódi értékek miatt.

Ráadásul ma már ott tartunk, hogy az iparági pletykák szerint a 2016-os év egyenesen a „halott unikornisok” éve lehet – írja a Business Insider. Mindazonáltal a Goldman Sachs ügyvezető igazgatója és elnöke, Gary Cohn úgy látja, hogy ez a riadalom kifejezetten jó dolog.

A pozitív változás abban áll – mondja Cohn –, hogy

az elmúlt hónapokban változásnak indult a Szilícium-völgy klasszikus mantrája,

amely szerint csak növekedni és növekedni kell bármi áron. Ahogy pedig ez kezd eltűnni, átveszi a helyét az a felfogás, miszerint nyereségesnek kell lenni, és be kell biztosítani a pénzkeresetet, illetve a fenntartható üzleti modellt.

Nézzük a jó oldalát!

Mindebből pedig egy olyan

természetes evolúciós folyamat

következik, amely minden iparágban vagy eszközosztályban előnyös tényező lehet – teszi hozzá a bankvezető.

A Goldman is jól járhat a változásokkal Forrás: AFP/Chris Hondros

Tekintve, hogy a Goldman nemrég a Szilícium-völgy legnépszerűbb bankjának lett kikiáltva, különösen érdekes Cohn megjegyzése, miszerint nem életképes üzleti modellekkel rendelkező cégek egyre nehezebben férnek majd hozzá a tőkéhez. Ez pedig arra ösztönzi majd őket, hogy sokkal nagyobb figyelmet fordítsanak a bevételekre és a nyereségekre a rendületlen növekedés helyett.

Értékek és lehetőségek

Cohn szavai mögött az áll, hogy számos nagy startup hatalmas mennyiségű tőkét vonzott az elmúlt időszakban, miközben egyes esetekben ezek

a cégek egyáltalán nem termeltek nyereséget.

A befektetőket tehát egyre inkább izgatja, hogy az impozáns növekedési és értékeltségi számok mögött milyen valós érték húzódik meg.

A davosi Világgazdasági Fórumon egyébként Cohn úgy nyilatkozott, hogy a Szilícium-völgy vállalatainak finanszírozásában beálló lassulás a Goldman számára is lehetőséggel szolgál, ugyanis a tőkéjükkel le tudnak csapni a cégekre.