Megnyílik az út a szerb energiapiac felé

villamosenergia, áram
Vágólapra másolva!
Újabb régiós megállapodást kötött a KELER KSZF, melynek értelmében a február 17-én induló szerb villamosenergia-tőzsde klíringpartnereként biztosítja majd a másnapi szállítású nagykereskedelmi energiapiaci ügyletek elszámolását. Ezzel a KELER Csoport a magyar, osztrák, német, francia és a cseh piacok mellett a szerb energiapiacon is jelen lesz klíring szolgáltatóként.
Vágólapra másolva!

A szerb villamosenergia-tőzsde, a SEEPEX bejelentette, hogy a háttérszabályozás kialakítását és a sikeres teszteket követően

február 17-én indítja el a másnapi szállítású villamosenergia-tőzsde működését.

A KELER KSZF, amely Magyarországon és a régióban számos tőzsdén nyújt már klíringszolgáltatást, a SEEPEX klíringtagi partnere lesz, annak központi elszámolóházán, a németországi European Commodity Clearing AG-n (ECC) keresztül – derül ki a KELER közleményéből.

Kiemelt szerep

„A dél-kelet európai térség nem EU tagországai közül elsőként elinduló szerb villamosenergia-tőzsde nagykereskedelmi ügyleteihez kapcsolódó klíringszolgáltatással tovább bővíthetjük szolgáltatásaink régiós spektrumát” – mutatott rá Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója. „A szerb árampiac elindulása azért kiemelt jelentőségű, mert Délkelet-Európában és a balkáni régióban eddig nem működött teljes körű integrált kereskedelmi, elszámolási és klíring megoldást is nyújtó szolgáltatás. A SEEPEX hosszabb távú célja pedig

az átlátható árképzésű helyi piac megteremtésén túl,

együttműködés kialakítása a régióban már összekapcsolódva működő magyar, cseh, szlovák, és román villamosenergia-piaci tőzsdékkel, amely a KELER Csoport céljaival is egybevág.”

A KELER KSZF a legmagasabb európai követelményeknek megfelelve klíringházi szolgáltatást nyújt a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és a magyar kiegyenlítő gázpiac számára – írják. Emellett általános klíringtagi szolgáltatásokat biztosít a magyarországi szervezett villamosenergia-piac (HUPX) számára, az osztrák gázpiacon, valamint a német, a francia és a cseh mellett immár a szerb energiapiacon is.

Mátrai Károly, KELER Forrás: 2013/Vemi Zoltan, KELER

Mátrai Károly kiemelte, hogy a KELER KSZF már eddig is jelentős ügyfelekkel dolgozott a szerb piacon; többek közt a szerb nemzeti áram-nagykereskedő társasággal, az EPS-sel, és a szerb villamosipari rendszerirányító vállalattal – a szerb áramtőzsde főtulajdonosával -, az EMS-sel. Februártól tovább bővülhet ez a kör, a helyi cégek számára a KELER Csoport az OTP Szerbiával együttműködve egy

speciális megoldással biztosítja a kereskedés elszámolását

a szerb áramtőzsdén, illetve ki tudja szolgálni már meglévő hazai és nemzetközi energiapiaci ügyfeleit is a szerb piacon.

A szolgáltatások

A SEEPEX klíringtagi partnereként a KELER KSZF az energiapiaci kereskedők számára elszámolási és garanciavállalási szolgáltatást nyújt a spot és derivatív piaci ügyletekhez. Az elszámolások során a KELER KSZF a piacokat központi szerződő félként elszámoló intézménytől (ECC) kapja a már párosított és befogadott ügyleteket, s általános klíringtagként egyetemleges felelősséggel tartozik a pénzügyi teljesítéséért mind az ügyfelek, mind az ECC felé.

Forrás: AFP

A SEEPEX áramtőzsdét a szerb állami tulajdonban lévő Elektromreza Srbije (EMS) villamosipari rendszerirányító vállalat és a francia EPEX Spot áramtőzsde hozta létre 2014 márciusában. Az új áramtőzsde révén a másnapi szállítású árampiaci kereskedés lehetőséget ad a szerb piacon a vevők és az eladók számára

a transzparens árképzésre,

hosszú távon pedig a platform összekötődhet a szomszédos magyar áramtőzsdével, a HUPX-szel, amely másnapi szállítású kereskedést folytat Csehországgal, Szlovákiával és Romániával.

A közös másnapi szállítású cseh-szlovák-magyar-román árampiacon a négy ország kereskedői, termelői és fogyasztói már egységesen, hatékonyan, egyszerűsített folyamatban kereskedhetnek a villamos energiával. A SEEPEX elindítása összhangban van a 2015 májusában sikeresen megvalósult északnyugat-európai és délnyugat-európai piac-összekapcsolással, bekapcsolja az országot és a régiót az egységes uniós villamosenergia-piacba.