Iraki ügyleteik miatt büntettek két olajcéget

Saddam Hussein puska
This photograph, released by Iraqi News Agency 29 March, shows Iraqi President Saddam Hussein brandishing a Russian-made AK 47 assault rifle during his visit to villages in northern Iraq. Saddam, who is due to turn 61 next 28 April, said he is in great shape and can swim across the Tigris River better than ever.
Vágólapra másolva!
A Total olajipari céget 750 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte pénteken a párizsi fellebbviteli bíróság az iraki olajat élelmiszerért ENSZ-program korrupciós ügyében.
Vágólapra másolva!

A bíróság ezzel az ügyészség kérésének megfelelően a legmagasabb büntetést szabta ki. A Vitol svájci olajipari cég 300 ezer eurós pénzbüntetést kapott. A vállalatot korábban az Egyesült Államokban 17,5 millió dolláros büntetésre ítélték ugyanebben az ügyben.

Politikusok is érintettek

Első fokon a bíróság 2013-ban valamennyi vádlottat felmentette a korrupció, a befolyással való üzérkedés és a hivatali visszaélés vádja alól. A fellebbviteli bíróság viszont csak egy vádlottat mentetett fel,

11 embert pedig 5 ezertől 100 ezer euróig terjedő pénzbüntetésre ítélt.

Nyolc évig tartó nyomozás után közéleti személyeknek, nagyköveteknek, egyesületek vezetőinek, újságíróknak és a Total munkatársainak kellett a három évvel ezelőtt lefolytatott perben a bíróság elé állnia, amely akkor felmentéssel zárult. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, kivéve Charles Pasqua egykori belügyminiszter és Christophe de Margerie, a Total volt elnökének, egykori közel-keleti igazgatójának esetében, akik azóta elhunytak.

Lefizették a Szaddám-rezsimet

Az 1996 és 2003 között érvényben lévő "olajat élelmiszerért" nevű ENSZ-program célja az volt, hogy segítsen túlélni Iraknak azokat a nemzetközi szankciókat, amelyekkel Szaddám Huszein rezsimjét Kuvait 1990-es lerohanása után sújtották: az ENSZ ellenőrzése alatt Irak 64 milliárd dollár értékben adhatott el korlátozott mennyiségű olajat, amelynek árából élelmiszert vásárolhatott a lakosságnak.

A bagdadi rezsim azonban külföldi támogatóit

közvetlenül juttatta több millió hordó olajának kereskedési jogához, amiért csúszópénzeket vett fel.

A Paul Volcker amerikai jegybanki exelnök által vezetett független vizsgálóbizottság 2005-ben készült jelentése szerint több mint hatvan országból több mint kétezer vállalat érintett a korrupciós ügyben. Több országban is indult eljárás, mindenekelőtt az Egyesült Államokban és Franciaországban.

Egy másik francia perben tavaly júniusban 14 vállalatot felmentettek, köztük a Renault Trucksot, a Legrand-t és a Schneidert. A döntés ellen az ügyészség fellebbezett, a fellebbviteli bíróság az év végén mondja ki az ítéletét.