Ha Kína megindul, ömlik a benzin

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
Több mint egymilliárd ember utazását vetíti előre a Société Générale, ahogy Kínában beindul a világ legnagyobb „népvándorlási” hulláma a kínai újévi ünnepi szezonban. Ez pedig jelentősen felpörgetheti az üzemanyag-fogyasztást is a világ második legnagyobb gazdaságában.
Vágólapra másolva!

A kínaiak várhatóan 3,2 milliárd egyéni utazást bonyolítanak le abban a 40 napos ünnepi szezonban, amely az óév és az új év közti átmenetet jelöli. Sok kínainak az ünnepi szezon az egyetlen időszak, amikor hazalátogat, ami kiemelkedő fellendülést eredményez a benzinfogyasztásban – idézi a Bloomberg a Société Générale (SocGen) elemzőjét. A majom éve február 8-án kezdődik.

A tavaszi fesztiválként is ismert kínai újévi ünnep ráadásul egy egész hétre leállítja a kínai gazdaságot. Eltekintve a közúti utazásoktól, összesen 42 millióan kelhetnek útra repülővel, és mintegy 258 millióan vonattal a január 24-én kezdődött ünnepi időszakban.

Dől az üzemanyag

Külön érdekes, hogy az újév igen látványosan megnöveli az olajtermékek iránti kínai keresletet – hangsúlyozzák az elemzők. Ennek oka, hogy

az utazások nagyjából 88 százalékát közutakon bonyolítják,

vagyis a „vándorlás” a benzinfogyasztásra lesz a leginkább hatással.

Forrás: AFP/Wang Zhao

Az elmúlt öt évben az ünnepi szezonban a napi benzinkereslet 242 ezer hordóval emelkedett az átlag fölé. A Bloomberg adatai szerint 2015-ben nagyjából 2,7 millió hordónyi benzin volt a napi kereslet.

A jelenséget az teszi kiemelten fontossá, hogy

Kína a világ legnagyobb autópiaca és a második legnagyobb olajfogyasztója.

A SocGen elemzése arra is rámutat, hogy a kerozin iránti kereslet is átlagosan napi 75 ezer hordóval emelkedett.

Autózó világ

A világ legnagyobb benzinfogyasztójának számító Egyesült Államokban a kereslet általában a nyári szezonban ugrik meg, amely május végén kezdődik. A SocGen adatai szerint az USA-ban 809 autó jut ezer emberre, míg Kínában ez a szám csupán 128, noha Kína lakossága hozzávetőleg négyszerese az Egyesült Államokénak.

Ha ezt összevetjük azzal, hogy 2015 decemberében 2,4 millió autót értékesítettek Kínában, valószínűsíthető, hogy

az ünnepi időszak a jövőben is egyre fontosabb lesz,

és meghatározó szereppel bír majd az árak alakulásában.