Fényes pont a piaci felfordulásban

ugrás csúcs kockázat szakadék hangulat siker öröm
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai S&P 500 index nagyjából 7 százalékot ereszkedett idén, az európai részvénypiac sem büszkélkedhet szép számokkal. Mindazonáltal elemzők szerint a német DAX a jelenlegi szinteken igencsak vonzó célpontot jelenthet.
Vágólapra másolva!

Bár az európai részvények is csúnyán indították az évet és a DAX nagyjából 17 százalékos esése mellett a francia CAC 40 is mintegy 11 százalékot zsugorodott, Erin Gibbs, az S&P Investment Advisory elemzője lát egy fényes pontot a felhők mögött.

A német részvények ugyanis igen vonzónak tűnnek, és elég szép értékekkel bírnak – mondta Gibbs a CNBC-nek. Hozzátette, hogy a német piacot is megcsapta az egész Európával kapcsolatos aggodalmak hulláma, de ez az egyetlen terület, amelyet kedvelnek most Európában.

Gibbs szerint Németországban a vállalatoktól várt előremutató egy részvényre jutó profitnövekedési ráta

megüti a 32 százalékot,

miközben az S&P 500 vállalatinál ez csupán 3 százalék. Ehhez képest a DAX kereskedése 13-szoros értéket mutat a várt eredményhez képest, míg az S&P 16-szorosat.

Mindazonáltal az elemző nem igazán optimista Európa más részeivel kapcsolatban, mivel általánosan zsugorodást várnak a vállalati eredmények terén.

Az eurójegybank pörgetheti az árfolyamokat Forrás: Lex Van Lieshout ANP

Az Európai Központi Bank (EKB) azonban a gyenge eredmény-várakozások ellenére is felpörgetheti az európai kockázatosabb eszközöket a közeljövőben – tette hozzá Gina Sanchez a Chantico Globaltól. Sanchez úgy látja, hogy bár nem javasolná az európai részvényeket hosszú távú vásárlásként, a befektetőknek

érdemes megfontolniuk az eurójegybank esetleges további élénkítéseinek hatását.

Miközben ugyanis az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már ráállt a szigorítás politikájára, az EKB készen áll, hogy további támogatást nyújtson a piacoknak. Ez az eltérés pedig az európai eszközöket támogathatja.