Amerika és Oroszország ontja a fegyvereket

kínai katonai parádé, Japán II. Világháborús legyőzésének ünneplése
Military vehicles carrying Pterodactyl I unmanned aerial vehicles drive past the Tiananmen Gate during a military parade in Beijing on September 3, 2015, to mark the 70th anniversary of victory over Japan and the end of World War II. China kicked off a huge military ceremony marking the 70th anniversary of Japan's defeat in World War II on September 3, as major Western leaders stayed away. AFP PHOTO / POOL / Jason Lee
Vágólapra másolva!
2011 és 2015 között már nem Németország volt a világ harmadik legnagyobb fegyverexportőre, hanem Kína. Az első két helyen változatlanul Amerika és Oroszország állt, kivitelük 27 és 28 százalékkal nőtt. A legnagyobb fegyverimportőr India volt, az eladott nehézfegyverek közel felét ázsiai és óceániai országok vették meg, negyedük a Közel-Keletre ment. A világ fegyverkereskedelme 14 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

14 százalékkal több nehézfegyver cserélt gazdát 2011 és 2015 között, mint 2006 és 2007 között. Komoly változás, hogy Kína fellépett a világ legnagyobb nehézfegyver-exportőreinek dobogójára az Egyesült Államok és Oroszország mögé, írja jelentésében a svéd nemzetközi békekutató intézet (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI).

Kína megelőzte Németországot

Kína exportja 88 százalékkal nőtt a megelőző öt évhez képest. A kivitel nagy része Indiával szomszédos országokba irányult: 35 százaléka Pakisztánba, 20 százaléka Bangladesbe, 16 százaléka Mianmarba.

Kína öt év alatt megelőzte Németországot és Franciaországot fegyverexportban.

A legtöbb fegyvert az USA adta el

Az első helyen 2011 és 2015 között is az Egyesült Államok állt, exportja 27 százalékkal nőtt a megelőző öt évhez képest, a második helyezett Oroszországé 28 százalékkal.

Az USA főleg a Közel-Keletre, Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emirátusokba és Törökországba exportált, Oroszország főleg Ázsiába, Indiába, Kínába és Vietnámba.

India volt a legnagyobb importőr

A világ legnagyobb fegyverimportőrei India, Szaúd-Arábia és Kína voltak.

India az Egyesült Államokból, Oroszországból és Izraelből importálta a legtöbb fegyvert,

Szaúd-Arábia az USA-ból, az Egyesült királyságból és Izraelből, Kína Oroszországból, Franciaországból és Ukrajnából.

Ázsia és Óceánia fegyverkeztek

Ami a világ régióit illeti, összességében Ázsia és Óceánia országai importálták a legtöbb nehézfegyvert, utánuk a Közel-Kelet következett,

mindkét régió fegyverimportja nőtt a megelőző öt évhez képest.

Az európai országok importja viszont nagyot csökkent.

Japán is beszáll

A jövőre nézve érdekes lesz, Japán hogyan fog részt venni a nemzetközi fegyverkereskedelemben.

Az 1960-as évek végétől Japán önként vállalta, hogy nem exportál fegyvereket,

ezt a tiltást Abe Sinzó miniszterelnök 2014 áprilisában feloldotta. Japán már nyélbe ütött néhány kisebb üzletet, 2015 végén pedig megpályázta Ausztrália 12 tengeralattjáróra kiírt tenderét.