Veszik még az aranyat a jegybankok

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
A világ jegybankjai erősen pörgették az aranykeresletet tavaly, miközben a rubel összeomlásával az orosz fogyasztói piac jelentősen csökkent – derül ki a World Gold Council 2015-ös aranypiaci jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A központi bankok mellett az ideges befektetők is szerették az aranyat a tavalyi negyedik negyedévben, amit jól mutat, hogy éves alapon 15 százalékkal 169,3 tonnára tornászták fel a keresletet, miközben a nettó tőkekiáramlás is lelassult a tőzsdén kereskedett aranyalapokból – írja a CNBC.

A teljes kereslet a jelentés szerint lényegében lapos volt 4212 tonnával, miután a gyenge első félévet egy második féléves felpattanás követett az alacsony árak, illetve a fokozódó globális konfliktusok eredményeképpen.

Külön kiemeli a jelentés

a központi bankok szerepét,

melyek tavaly 588 tonna aranyat vásároltak a 2014-es 584 tonna után. Ezt a növekedést a dokumentum annak tudja be, hogy a jegybankok eszközeik jelentősebb diverzifikálására törekedtek, ahogy az olajár beszakadt és a globális gazdasági bizalom is erősen gyengült.

Húztak az oroszok

Igazán nagy vásárlónak az orosz jegybank tekinthető, amely az év során nagyjából 200 tonnát vett – ebből hozzávetőleg 141-et a második félévben. Oroszország egyébként 2014-ben is a legnagyobb vásárlónak számított.

A jegybankok egész éves vásárlása jelentősen meghaladta a World Gold Council által

eredetileg várt 400-500 tonnát,

de kényelmesen eltalálta az újraértékelt prognózis felső végének számító 500-600 tonnás szintet – írja a jelentés.

Forrás: Lisi Niesner | Bloomberg | Getty Images

Ez pedig azt jelenti, hogy a 2010-ben beállt döntő változás – a jegybankok nettó eladókból nettó vásárlók lettek – továbbra is erősen kitart.

Ezzel szemben

a fogyasztói kereslet 2 százalékkal 3427 tonnára csökkent.

Történt ez annak ellenére, hogy Kínában fokozódott az étvágy, ahogy a gazdaság lassult és a fizetőeszköz gyengült. Ráadásul a hagyományosan is hatalmas aranyfogyasztónak számító Indiában is gyorsan elkapkodták az olcsó aranyat az év második felében, ahogy a Díváli (a fények ünnepe) közeledett.

Egészséges kereslet

A fogyasztók különösen érdeklődtek az aranyrudak és az érmék iránt – hangsúlyozta Roland Wang, a World Gold Council ügyvezető igazgatója. Hozzátette, várakozásai szerint

2016-ban is egészséges lesz a kereslet,

ahogy a gyengülő jüan felpörgeti a „vagyonvédelmi vásárlásokat”, vagyis a tőke biztonságos menedékekbe való átcsoportosítását.

A jegybankkal ellentétben azonban az orosz fogyasztók aranyéhsége igencsak esett. Egészen 14 éves mélypontra (41,1 tonnára) szakadt a kereslet, ami éves összevetésben 39 százalékos csökkenést jelent. Ennek oka a jelentés szerint a rubel szabadesésének beindulása, és az olajár kitartó esése volt.

A tőzsdén kereskedett alapokból (ETF) tavaly 133,4 tonnára zsugorodott a nettó kiáramlás, szemben a 2014-es 185,1 tonnával.