Egyetlen fillér béremelést sem kaptak az ápolók

Ilyen egy nővér élete: „Imádkoztam, hogy ma senki ne haljon meg a karjaim között”
nővér, kórház
Vágólapra másolva!
Nem kaptak egy fillér béremelést sem az egészségügyi dolgozók. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint az egészségügyi kormányzat nem tartotta be ígéretét. 
Vágólapra másolva!

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának felelős vezetői arról nyilatkoztak, hogy az egészségügyi ágazatban

44 ezer szakdolgozó béremelésben részesül, amit a 2016. év januári bérekkel együtt, tehát február 10-ig megkapnak.

A szakszervezet folyamatosan érdeklődött a dolgozók között, hogy megtörtént-e a bérek átsorolása – közölte a Független Egészségügyi Szakszervezet.

A megemelt bér 2015. január 1-jétől illeti meg a dolgozókat, és ezt az egész évre járó összeget egyszeri bérkiegészítésként szintén meg kellett volna kapni a januári fizetésekkel együtt. A jogszabályban foglaltak és a tárca nyilatkozatai ellenére eddig a dolgozók azt jelezték vissza a szakszervezetnek, hogy egy fillérrel sem kaptak többet a korábbi fizetésüknél.

Nem érkezett meg a béremelés Forrás: Thinkstock

A 2012-es bérintézkedés óta az egészségügyi szakdolgozók bérét befagyasztották, a mindenkori minimálbér-emeléseket, a háromévenként esedékes átsorolásokat sem kapták meg, csak papíron – azokat a munkáltatók levonták az ágazati pótlékból. Így állt elő az a szégyenteljes állapot, hogy az egészségügyben a szakdolgozók keresete ma a legalacsonyabb a közszférában – írta a FESZ.

A Független Egészségügyi Szakszervezet levélben fordult Balog Zoltán miniszter úrhoz, hogy sürgősen intézkedjen, a dolgozókat a jogszabályban foglaltak szerint megillető béremelés végrehajtása érdekében.

Az Origo is megkereste a minisztériumot, amint válaszolnak, közöljük.