Mélyrepülésben a részvények

tornádó vihar armaggedon kilátás hangulat csúnya fekete
Vágólapra másolva!
Elég keményen indult az év a részvénypiacokon, a kínai növekedés lassulása és a nyersanyagárak esésével az egész világ gazdasági növekedésének stabilitása kérdőjeleződött meg, ezért a vezető részvényindexek zuhantak, és a fejlett gazdaságok kötvényeinek hozama is csökkent.
Vágólapra másolva!

Nyugodtan mondhatjuk, drámaian kezdődött 2016 a részvénypiacokon. A kínai gazdasági növekedés kockázatai növekedtek, a nyersanyagok árai csökkentek, míg az iráni olaj világpiacra lépése miatt az olaj árára nehezedő nyomás még tovább fokozódott. A nyersanyagárak esésével a jelentősebb fejlődő exportőr gazdaságok kilátásai és stabilitása is megkérdőjeleződött. Különösen Brazíliáról érkeztek aggasztó elemzések, de az olajbevételek zsugorodása miatt az orosz költségvetésen is jókora lyuk támadt és a gazdaság is recesszióba került.

„A fejlődő országok várható gyengélkedése miatt

és ez már a fejlett piaci részvények árfolyamára is nyomást gyakorolt, holott az elemzők tavaly év végén úgy hagyták ott az irodájukat, hogy velük kapcsolatban még kifejezetten pozitívak voltak” – mondja Priegl Máté, a Pioneer Alapkezelő elemzője.

Minden zuhant

Ezzel szemben januárban az amerikai és az európai tőzsdéken is az esés játszotta a főszerepet. A hónap második felében az Európai Központi Bank több vezető tagja is próbálta megnyugtatni a kedélyeket azzal, hogy az EKB mindent megtesz a gazdaság talpra állításáért, ám egy napnyi emelkedés után a részvények ismét esni kezdtek. A japán jegybank is kamatot csökkentett, ám rövid életű jengyengülésnél többet ő sem tudott elérni.

Forrás: Bloomberg

A hazai kötvénypiac januárban stabil maradt, a kockázatosabb időszakokban, főleg a hosszabb lejáratokonhozamemelkedés volt tapasztalható, azonban

januárban összességében nem volt érdemi hozamemelkedés.

A kötvényárfolyam indexek az előbbiekben részletezett események következtében szép teljesítményt nyújtottak és emelkedni tudtak a hónap folyamán.

A BUX kitartott

A részvénypiacok az említett történések miatt január elején jelentős esést szenvedtek el. Az új forgatókönyvnek megfelelően a fejlődő indexek különösen rosszul teljesítettek, de a fejlett piaci papírok – főleg az európaiak – szintén mínuszokkal indították az évet. A hónap végén az olaj árfolyama ismét 30 dollár fölé emelkedett, így a fejlődő – és velük a fejlett piaci részvények is – emelkedni tudtak.

A BUX a viharban is kitartott. Forrás: Bloomberg

A régiós indexek az európai trenddel mozogtak együtt,

a magyar részvények azonban felülteljesítők voltak.

A hónap eleji esést követően január végére a BUX a nyitó szintek fölé tudott kerülni.