Beleroppant a neves magyar cég a versenybe

aratás búza  Derecske,
Derecske, 2014. június 29. Kombájn aratja az őszi búzát a Hajdú-Bihar megyei Derecske határában 2014. június 29-én. Két héttel korábban indult el az őszi búza aratása, az előzetes termésbecslések alapján a tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Bővülni akart, ám egyszer csak megroggyant a hazai malomipar egyik jelentős szereplője, a Sikér Zrt. A vállalatot súlyosan érintette a Széchenyi Bank bedőlése, valamint egy több százmilliós GVH-bírság, de ellehetetlenülése mögött az egész iparág bajai is fölsejlenek - írja a Napi.hu.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású fejlesztést jelentett be 2014-ben a Sikér Malomipari Zrt. szekszárdi üzemében. A mintegy 286 millió forintnyi EU-támogatással megolajozott,

összesen 464 millió forintot felemésztő beruházás keretében új őrlési technológiát vezetett be malmában a vállalkozás.

Az innováció keretében új technológiát rendeltek a lengyel Spomax malmi gépgyártó cégtől, a kivitelezéshez pedig szükség volt a szekszárdi malom rekonstrukciójára.

A fejlesztések hitelezője a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. azonban bajba került: az MNB tevékenységi engedélyét 2014 decemberében visszavonta és elrendelte az intézet végelszámolását. A pénzintézet végelszámolása 2015 augusztusában fordult felszámolásba.

Beütött a krach

A bank csődöt jelentett, a szerződés ellenére nem tudta folyósítani az esedékes összeget, ám a beruházást a pályázatok miatt már nem lehetett felfüggeszteni.

A hitelezők felé több, mint száz millió forintnyi tartozást kellett rendezni.

Tovább folytatódott tehát a malomfejlesztés, amelyhez immár a vállalat napi működéshez szükséges forrásaiból kellett elvonni a tőkét. Eközben a Sikér jövedelmezősége olyannyira lecsökkent, hogy az megrendítette a társaság fő hitelezője bizalmát.

A Sikér Zrt.

A teljes egészében magyar tulajdonú, tatabányai Sikér Zrt. egyike az öt legnagyobb hazai malomipari cégnek - a teljes lisztpiacból mintegy 10 százaléknyi részesedést hasított ki. A vállalkozás körülbelül száz főt foglalkoztatott üzemeiben, s további 200 főnek adott munkát pékségeiben. A társaság élen járt a malomkorszerűsítésben is: a szekszárdi projekt előtt bicskei üzemében csúcstechnológiát vezetett be még 2011-ben.

A helyzetet súlyosbította a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése is: a GVH még 2008 nyarán indított eljárást egy, a vezető lisztpiaci szereplők többségét érintő malomipari kartell ügyében. Az eljárás azóta kínosan elhúzódott, a hivatal már bírságot is megállapított, amelyet később visszavont. Ám a büntetést nemrég újra esedékessé tették:

a Sikérnek 300 millió forintnál nagyobb összegű bírságot kellett volna kifizetnie a hivatalnak.

Ez a követelés azonban végleg eltántorította a vállalat legnagyobb hitelezőjét, így az elzárta a pénzcsapokat. Ezzel együtt a Sikér hitelbiztosítói is úgy döntöttek, hogy nem állnak helyt a cégért. A mintegy 25 éve működő cég jövője ezzel megpecsételődött. A Sikér Zrt. vezetői 2016. február 3-án csődeljárás iránti kérelmet nyújtottak be a bíróságon - írja a Napi.hu..