Sosem találná ki, hogyan érinti az esküvője a munkáját

2016-ban újra trendi elköteleződni: Íme Magyarország szerelemtérképe! esküvő házasság intim menyasszony vőlegény menyasszony
Sok boldogságot az ifjú párnak - az adminisztrációhoz pedig rengeteg türelmet
Vágólapra másolva!
Egy név- vagy címváltozást 5-8 szolgáltatónál kell bejelenteni, a személyes ügyintézés három munkanapot is igényelhet. A közműátírás személyes ügyintézésének járulékos költségei elérhetik a 6-11 ezer forintot, az ügyintézésre fordított szabadidő további 10 ezer forint kiesést hozhat naponta. Simán beszélhetünk három teljes munkanapról.
Vágólapra másolva!

Ez derül ki a Változásbejelentő.hu friss felméréséből. A kérdőívből kiderül, hogy

a rejtett költségek mellett a pszichológiai tényező, azaz a stressz

sem elhanyagolható a munkáltató szempontjából. A toleranciahiány pedig növeli a munkahelyi konfliktusok esélyét.

A Változásbejelentő.hu 2016 januárjában hazai esküvői kiállításokon, 2 vidéki és 2 budapesti helyszínen mérte fel, mennyire tájékozottak a házasságkötéssel járó adatváltozásokról. A kérdőívhez 512 jegyespárnak tették fel a kérdéseiket.

Sok boldogságot az ifjú párnak - az adminisztrációhoz pedig rengeteg türelmet Forrás: Thinkstock

Csókolom, hogy szólíthatom hétfőtől?

A házasságkötést követően a régi nevet tartalmazó személyi igazolvány érvénytelenné válik, és az összes iratot a házassági anyakönyvi kivonatban szereplő névre kell kiállíttatni. A névváltozás után nyolc napon belül kezdeményezni kell a személyi igazolvány cseréjét, de az új nevet a többi okmányra is érdemes minél előbb átvezettetni. A személyi igazolványt kizárólag személyesen igényelhetjük az okmányirodában vagy a kormányablaknál, érdemes ugyanekkor lecserélni a lakcímkártyát, az útlevelet, a jogosítványt és a forgalmi engedélyt is. Ezeken kívül gondolni kell az adókártya és a tajkártya cseréjére is.

A változásbejelentést azoknál a cégeknél – közműszolgáltatók, telekommunikációs társaságok – is meg kell tenni, amelyekkel szerződésben állunk.

Sok verziót választhatnak a friss házas nők

A megkérdezett menyasszonyok 30 százaléka férje vezetéknevét kötőjellel teszi majd sajátja mellé – például Tóth-Takács Fruzsina. A hagyományos Tóth Olivérné formát mintegy ötödük választja. Minden tízedik fiatalasszony felveszi a férje vezetéknevét – például Tóth Fruzsina –, és ugyanennyien voksoltak a Tóthné Takács Fruzsina verzióra. A férj és a feleség teljes nevét megtartó Tóth Olivérné Takács Fruzsina formát csak a párok 3 százaléka választotta, 23 százalékuk pedig halogatja a döntést.

Minden második pár költözik

A Változásbejelentő.hu felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezett párok 50 százalékánál a házasságkötés lakcímváltozással is jár, hiszen közös életüket vagy egy új közös lakásban, vagy egyikükhöz költözve kezdik el. És bár

az új élet kezdetét jelző költözés inkább pozitív energiát mozgósít, a változtatás stresszforrás is:

csökkenti a toleranciaszintet, viszont növeli az esélyt a munkahelyi konfliktusokra. Erre újabb terhet rak a költözéssel járó köztes állapot.

Az online közműátírási specialista adatai szerint a több szolgáltatót érintő közműátírás személyes ügyintézésének járulékos költségei – mint az utazás, a parkolás, a gyermekfelügyelet – különösen nem nagyvárosi környezetben –

akár a 6-11 ezer forintot is elérhetik, de a legnagyobb veszteség a feláldozott szabadidő:

az átlagosan szükséges legalább 1 napos ügyintézés értéke a jelenlegi átlagos nettó jövedelemmel számolva további 10 ezer forintot jelent. Szabó Péter, a Változásbejelentő.hu ügyvezetője szerint bár a névváltozás ügyintézése egyszerűbb, mint egy teljes közműátírás, mintegy 5-8 szolgáltatónak kell bejelenteni megváltozott adatokat. Ez munka mellett akár 3 munkanapot is igénybe vehet.