Durvul a helyzet a tőzsdéken

olaj, irán, atomprogram, olajár
Hamarosan felpöröghetnek az olajkutak
Vágólapra másolva!
Az európai részvényindexek 3 szálék körüli esést szenvedtek el szerda délelőtt, miután Ázsiában is mínuszok söpörtek végig, és az olaj árfolyama tovább szakadt. 
Vágólapra másolva!

Közép-európai idő szerint délelőtt 12 óra körül a brit FTSE 100 index közel 3, míg a német DAX és a francia CAC 3 százalékot meghaladó veszteségben állt, miután korábban az ázsiai indexek is komoly mínuszokkal zártak. A japán Nikkei 3,71, a hongkongi Hang Sheng 3,82, míg a kínai Shanghai Composite Index mínusz 1,02 százalékkal fejezte be a napot.

Már megint az olaj

Az ázsiai és európai eséseket egyaránt az olajpiac szakadása hajtotta. A februári jegyzésű észak-amerikai WTI nyersolaj hordónkénti árfolyama már hajnalban erőteljesen közelítette a 27 dolláros szintet, s a nap eddig eltelt részében sem tudott érdemben elszakadni attól. 2003 óta nem járt ilyen mélyen a jegyzés.

Az európai benchmarknak számító Brent olajfajta nem sokkal 28 dollár fölött tartotta magát délelőtt, de nem áll messze a hétfőn megütött 12 éves mélyponttól.

Európában tovább rontotta a hangulatot, hogy a brit székhelyű holland-angol multinacionális olajvállalat, a Royal Dutch Shell a londoni kereskedésben több mint 5,5 százalékot szakadt, miután a vállalat bejelentette, hogy a negyedik negyedéves nyeresége mintegy 50 százalékkal zuhant év/év alapon, rávilágítva arra, hogy milyen

kemény csapásokat szenvedhetnek el az olajcégek a

fekete arany alacsony árfolyamától. A Shell egyébként azt is közzétette, hogy a számításai szerint mintegy 10 ezer alkalmazottjától fog megválni a további költségcsökkentés érdekében.

Esik minden

Nem csak az energiaszektor esik:

a pénzügyi szektorban is hatalmasak a veszteségek.

A legnagyobb, 8 százalékos esést a Zurich Insurance Group szenvedte el, a nagy német bankok 5, a brit pénzintézetek 3-4 százalékos esés körül jártak a déli órákban.

Budapesti Értéktőzsde részvényindexe,

a Bux közel 2 százalékos esésben

járt a déli órákban. A vezető részvények 0,7-2,5 százalék közötti mínuszt mutattak. A leginkább az OTP-t szórják, amely árfolyama 2,5 százalékkal gyengült a nap első felében.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.