Van még erő a feltörekvő piacokban

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
A feltörekvő piacok még mindig értékesek azon befektetők számára, akik hosszú távon gondolkodnak. Mindazonáltal alaposan meg kell válogatniuk befektetéseiket a jó üzlethez – mondják a területtel foglalkozó szakértők.
Vágólapra másolva!

A 2015-ös év elég kemény időszak volt a feltörekvő piacok számára, és eddig a 2016-os kezdés sem volt túlságosan fényes. Az elmúlt egy évben az MSCI Emerging Market Indexe nagyjából 23 százalékot esett, de mindez akár vételi jelzést is jelenthet egyeseknek – hangsúlyozták a CNBC-nek nyilatkozó szakemberek.

Az RMG Wealth Management partnere, Stewart Richardson például úgy látja, hogy a feltörekvő piaci eszközök értékesek lehetnek azon hosszú távú befektetők számára, akik képesek átvészelni a volatilitásokat. Mindazonáltal Richardson arra is figyelmeztetett, hogy

gondosan meg kell válogatni a befektetéseket

ahelyett, hogy valaki egyszerűen a feltörekvők egészébe fektessen.

Fő a válogatás

A potenciális növekedési sztorikat érdemes keresni ezen a területen, amelyek között ott van például a technológiai szektor – jelezte. Éppen ezért az általános célzás helyett sokkal inkább részvény- és szektor specifikus magatartást javasolt követni – tette hozzá.

Távlatokban érdemes gondolkodni Forrás: 123rf.com

Hasonlóan gondolkodik Nick Price, a Fidelity International portfólió menedzsere, aki szintén úgy látja, hogy

a válogatás a kulcs a feltörekvő piaci befektetéseknél.

A 2016-os év ugyanis – véleménye szerint – ismét megmutatja majd az eltéréseket az egyes országok között, és azok a gazdaságok lehetnek a nyerők, amelyek a siker érdekében képesek előkészíteni és végrehajtani a szükséges reformokat.

Reformok és növekedés

Price hangsúlyozta, különösen fontos az aktív részvénykezelés annak érdekében, hogy a befektetők olyan részvényeket válasszanak, amelyek

szorosan összefüggnek a strukturális növekedéssel.

Így elkerülhetők azon cégek, amelyek visszahúzzák ezt a bővülést.

A reformok fontossága kapcsán Price külön kiemelte Indiát. A komoly növekedési potenciállal rendelkező Indiában ugyanis a gazdaság egésze és a háztartások külön is jól jártak az alacsonyabb inflációval és a csökkenő üzemanyag- és élelmiszerárakkal. Ennek következtében pedig az indiai jegybank képes volt éppen olyan alacsony szintre leszállítani az alapkamatot, ahol a jelenlegi reformok növelni tudták a fogyasztói és az üzleti bizalmat is.