Újra lesz magyar morfingyár

Mákgubók, máktermesztés, a mák és a drog, ópium
Vágólapra másolva!
Új morfingyár építésébe kezd a hazai máktermeltetés területén meghatározó Neriva Pharma Kft. Abaújszántón - tudta meg az agrárszektor.hu.
Vágólapra másolva!

A gyár a 2013-ban leállított tiszavasvári Alkaloida üzem szerepét veszi át, és lehetővé teszi, hogy az ipari mák hazai termőterülete ismét 10 ezer hektár fölé emelkedjen - mondta a cég ügyvezető igazgatója, Szalka János.

A beruházás összértéke meghaladja az 5 milliárd forintot,

az üzem éves kapacitása pedig 15 ezer tonna máktok feldolgozását teszi majd lehetővé. A Neriva Pharma Kft. saját őszi és tavaszi mákfajták kifejlesztésén is dolgozik, stratégiai terveink között szerepel egy növénynemesítő állomás létrehozása Magyarországon.

Exportpiacon

Az Alkalodia Vegyészeti Gyár Zrt. kivonulása után a Mákszövetség támogatásával és új piacok keresésével mintegy háromezer hektáron folytatták tovább a termelést. Jelenlegi termeltető partnerünk a Neriva Pharma Kft., amelyen keresztül a máktokot exportpiacokon értékesítik.

Gyógyszeralapanyag-gyártás

A több lábon állás létfontosságú a vállalat számára, ezért a már működő máktermeltetés mellett a gyógyszeralapanyag-gyártás is szerepel a stratégiai terveik között.

Jelenleg egy magyarországi morfingyár létrehozását készítik elő Abaújszántón,

amelynek építése hamarosan meg is kezdődhet - mondta Szalka János. A extrakciós üzem kémiai-technológiai kivitelezési terveinek elkészítése, illetve hatósági engedélyezési eljárása folyamatban van - írja az agrárszektor.hu.