Ügyvédek tüntettek Görögországban

görögország tüntetés nyugdíjasok
A man holds a sign reading 'hands off the money to workers' as pensioners gather against austerity measures on June 23 , 2015 in Athens. Hopes that Greece and its creditors can seal a debt deal with exactly one week left to avert default could fade as the Greek premier faces pressure to convince his anti-austerity party to approve concessions needed to unblock bailout funds. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Több mint 2 ezer ügyvéd gyűlt össze csütörtökön délben Athén központjában, hogy tiltakozzon a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.
Vágólapra másolva!

A demonstrálók a nyugdíj-és társadalombiztosítási járulék jelentős emelését célzó kormányzati intézkedés visszavonását követelik. Az országban az ügyvédek többsége tiltakozásul már harmadik napja nem veszi fel a munkát.

223 százalékkal több járulék

"Ez egy katasztrófa. Egy fiatal ügyvédnek, aki 20 ezer eurót (6 millió 300 ezer forintot) keres egy évben, az új törvény szerint

- fakadt ki Vaszilisz Alekszandrisz, a görög főváros ügyvédi szövetségének elnöke. Mint mondta, a maradék összegből nem lehet megélni.

Orvosok, gyógyszerészek is tüntetnek

Az ügyvédek országos szervezetének adatai szerint az új törvény 223 százalékkal növeli a szabadúszók nyugdíj-és betegbiztosítási járulékát.Más szakszervezetek is hadat üzentek a görög kormány reformterveinek. Az orvosok és gyógyszerészek a következő napokban készülnek az utcára vonulni. A földművesek szövetsége pedig azzal fenyegetőzik, hogy lezárja az ország fontosabb közlekedési útvonalait, ha a kormány nem vonja vissza az új törvényt.

Az említett reformok végrehajtását a nemzetközi hitelezők feltételként szabták Athénnak az újabb pénzügyi mentőcsomag biztosításához.