Az Uber már fix fizetést ad a sofőrjeinek

Uber
Vágólapra másolva!
AZ USA és Kanada több városában is visszavágta a fuvarok árát az Uber. Az olcsóbb utak ellenére azonban a sofőrök sem panaszkodhatnak, hiszen az Uber bevezette a garantált díjazást. Így, aki kimegy az utakra az biztosan kap egy nem is olyan alacsony minimum fizetést.
Vágólapra másolva!

San Fransiscóban biztosan megkeres óránként 30 dollárt (8700 forintot) az, aki hajlandó a reggeli csúcsban kiállni a kocsijával és utasokat fuvarozni az Ubernek. De máskor sem kell aggódnia a sofőröknek a városban, hiszen 24 dollár mindenképp a számlájukra kerül óránként.

Garantált fizetés is lesz az Ubernél Forrás: AFP/Thomas Oliva

A garantált fizetés mintha teljesen szembe menne a cég eddigi üzleti modelljével, de ez kell ahhoz, hogy a téli időszakban is elégedettek legyenek a sofőrök. Ilyenkor ugyanis csökkenti a fuvarok árait a cég, hogy ne essen a forgalom.

Télen mindenki spórol

Az év első hónapjaiban sokan maradnak otthon és spórolnak az utazásokkal. Az Ubernek viszont fontos, hogy az autósok ne morzsolódjanak le és maradjon elég munkájuk. Ezért ilyenkor központilag döntenek az árak csökkentéséről, amitől a forgalom növekedését várják.

Ez kockázatos az autósoknak, hiszen hiába nő a forgalom, lehet hogy kevesebb pénz jön össze nekik az alacsonyabb forgalom miatt

Tavaly sem jött be mindenhol a díjcsökkentés

A cég is elismeri, hogy tavaly sem tudták mindenhol úgy változtatni az árakat, hogy a forgalomnövekedésből több pénzt kapjanak az autósok. Épp ezért az Uber idén bevezetett egy garantált díjazást is azoknak az autósoknak, akik elég aktívak. Ezzel gyakorlatilag megszületett a fix díjazás a cégnél. Ez az a pont, amely szinte teljesen ellenkezik az eredeti üzleti modellel, ami az autótartás költségeinek megosztására épült.

Árcsökkenéstől több fuvart várnak, de a kockázat a cégé Forrás: Uber

Kiderült, hogy melyik a legdrágább város

A Sherpashareblog gyűjtése szerint San Franciscóban a legmagasabb a garantált díjazás. A reggeli csúcsban és hétvégén az esti órákban itt 30 dollárt is lehet keresni. A legalacsonyabb garantált óradíj 10 dollár (ez némileg magasabb, mint a sok helyen megállapított 8,5 dolláros minimálbér).

Magyarországon még nem lesz ilyen

A garantált díjazást olyan városokban vezette be az Uber, ahol elegendő autós van az utasok fuvarozására. Értesüléseink szerint itthon még mindig nagy erőkkel toboroz a cég. Annak ellenére teszi ezt, hogy a működése a legújabb taxisrendelet óta minimum megkérdőjelezhető. Az új szabályozás kimondja, hogy taxis tevékenységet csakis sárga rendszámmal, taxis és alkalmassági vizsgával lehet végezni.

A cég közleménye szerint 2015-ben megnyolcszorozta felhasználói és meghatszorozta autós partnerei számát az Uber Magyarországon. Természeteseb az Ubert is kerestük azzal kapcsolatban, hogy lehet e a jövőben itthon is fix díjazás, amit választ kapunk frissítjük a cikkünket.