Esik az olaj, zuhan minden

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
Hiába indult viszonylag nyugalmasan a nap, délutánra hatalmasat estek a vezető indexek, és aki a magyar tőzsdén tartja a megtakarításait, az sem járt jól. A budapesti értéktőzsde mutatója, a BUX 1,7, a német DAX 3 százalékos mínuszban zárt. 
Vágólapra másolva!

A nyugat-európai piacok vezető részvényindexei 3 százalék körüli esésen voltak túl az amerikai nyitásig. Az esés mögött leginkább az olajár zuhanása és a kínai gazdaság lassulásától való félelem állhat.

A Brent olaj ára 30 dollár alatt van hordónként. Ilyen alacsony több mint tíz éve volt utoljára. Mindemellett ismét rosszul szerepelt a kínai piac, a Shanghai Composite 3,5 százalékot romlott ma, és csökkennek egyes amerikai nagyvállalatok eredményei is.

Aki magyar részvényekben tartja a megtakarításait, úgy kalkuláljon, hogy pénteken az OTP értéke 2,1%-ot, a Mol 2%-ot, a Richter pedig 1,7%-ot csökkent.

A legrosszabbul az orosz tőzsde szerepelt, csaknem 7 százalékot zuhant. Az amerikai piacokon erős pesszimizmussal indult a hét utolsó napján a kereskedés. Eddig valamennyi vezető index 2 százalék fölötti mínuszt mutatott. A nagyobb olajcégek papírjai 4-5 százalékkal esnek.

A pénztárcánkra befolyással lévő fontos adatokat itt nézheti meg.