Tavaszi turbóstart a versenyszférában

női főnök
Woman with colleagues, winking playfully at camera
Vágólapra másolva!
Januárban, februárban és áprilisban nyílik meg három új, összesen 11 milliárd forint forrást kínáló pályázat. Mindhárom hosszú távon lendíthet a szektor versenyképességén. Atámogatást startupok mellett a logisztikai és a turizmusban működő cégek igényelhetik.
Vágólapra másolva!

Most lehet frissíteni a kütyüparkot

Februárban a már működő, magas hozzáadott értékkel és növekedési potenciállal rendelkező logisztikai vállalkozások előtt nyílik meg pályázat. A „Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása" című,

4 milliárd forintos keretösszegű felhívásban 25-100 millió forintos, legfeljebb 50 százalékos mértékű támogatás elérhető.

A támogatható tevékenységek körébe tartozik a logisztikai szolgáltatásfejlesztéshez kapcsolódó telekhatáron belüli alapinfrastruktúra-bővítés, -korszerűsítés és ingatlanberuházások, új eszköz beszerzése, információs technológia-fejlesztés, az új informatikai eszközök és szoftverek, gyártási licencek, illetve a gyártási know-how beszerzése is.

Mentorok és befektetők

Az áprilisban érkező innovációs kiírás két fázisban járul hozzá a hazai startupok fejlődéséhez és nemzetközi piacra lépéséhez. Az összesen 5 milliárd forint keretösszeggel rendelkező pályázat első fázisában egymilliárd forintot kaphatnak meg olyan inkubátorszervezetek, amelyek majd a projekt második fázisában kiválasztott startupokat fogják támogatni és mentorálni. A második fázisban ennek megfelelően olyan

nagy növekedési potenciállal rendelkező, innovatív induló vállalkozásokat választanak ki,

amelyeknek aztán az inkubátorok részben innovációmenedzsment-szolgáltatásokat nyújtanak, részben pedig támogatási közvetítőként és befektetőként járnak el, a fennmaradó 4 milliárd forintos keretösszeg erejéig.

Turistacsalogató célpontjaink

Januártól él a „Turisztikai szervezetek fejlesztése" című pályázat, 10 és 85 millió forint közötti támogatási összeggel. A TDM, azaz turisztikai desztinációmenedzsment szervezetek körébe azok a non-profit szervezetek tartoznak, amelyek a desztináció turisztikai elemeit, a köré szerveződő szolgáltatásokat menedzselik egymással szoros együttműködésben. A pályázat célja, hogy

versenyképesebbé tegye a hazai turisztikai célpontokat és régiókat.

A támogatás intenzitása a regisztrált vendégéjszakák számától függ.

A hatás mindenképpen pozitív

Kolossa Péter, a MultiContact Consulting Kft. EU források igazgatója úgy véli, a közvetlen támogatásnál gyakran jobb eredményeket lehet elérni az üzleti környezet javításával. "Ezt a célt szolgálja a logisztikai szolgáltatások fejlesztése:

A turisztikai vállalkozások közvetlen támogatása helyett a fejlesztéspolitika inkább a TDM-eket segíti abban, hogy az előbbieknek vendégeket hozzanak. Az innovatív startup és spin-off vállalkozások pedig a korai, egyben legkritikusabb fejlődési szakaszban nyújt a kézzelfogható támogatást a kkv-knak" – mondta el az igazgató.