Rég nőtt ekkorát a német gazdaság

focivébé, németország-portugália, Angela Merkel örül a negyedik gólnak
SALVADOR, BRAZIL - JUNE 16: German Chancellor Angela Merkel celebrates Germany's 4th goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group G match between Germany and Portugal at Arena Fonte Nova on June 16, 2014 in Salvador, Brazil. (Photo by Alexander Hassenstein - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A belső fogyasztás bővülése volt a német gazdasági növekedés motorja, ami négy éve nem nőtt ekkorát.
Vágólapra másolva!

A német gazdaság 1,7 százalékkal, négy éve a legnagyobb ütemben nőtt tavaly a német statisztikai hivatal csütörtökön közölt első becslése szerint.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerényebb, 1,6 százalékos tavalyi GDP-növekedéssel számoltak, ami azonos a 2014. évivel. Negyedéves összevetésben 0,25 százalékkal nőtt a gazdaság a tavalyi utolsó három hónapban.

Nőtt a fogyasztás

A német gazdaság motorjának tavaly a lakossági fogyasztás bizonyul, ami 2000 óta a legnagyobb mértékben bővült. A lakossági kiadásnövekedés mögött a jelentős béremelés, az alacsony infláció és a rekordmagas foglalkoztatottság állt.

Előzetes számítások szerint tavaly

a lakossági fogyasztás 1,9 százalékkal nőtt, ami egy százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez,

míg a közkiadások 0,5 százalékponttal erősítették a GDP-t. A kereskedelem 0,2 százalékponttal erősítette a gazdasági növekedést, az import bővülésének az üteme némileg felülmúlta az az exportét. A kormány 2016-ra 1,8 százalékos növekedéssel számol.