Elhallgatta az adóhatóság Tállai előtt a nyomozást

kutya kutyák Kőbánya
Kőbányai Óhegy-park
Vágólapra másolva!
Vizsgálatot rendelt el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter amiatt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal miért nem tájékoztatta Tállai András államtitkárt arról, hogy nyomozás indult az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálata nyomán. Egy 49 éves férfi például ebek részére hidroterápiás futópadokhoz igényelt uniós támogatást egy olyan helyre, ahol se víz, se áram nem volt. A férfi fiktív számlákat és hamis iratokat használt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésére adott uniós pénzek felhasználása ügyében szabálytalanságokat állapított meg, ennek alapján a NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya nyomozást indított.

Az OLAF koordinációs irodája a NAV-on belül működik,

ennek ellenére a nyomozásról - amelyről a legfőbb ügyész is tudott - az adóhivatalt vezető államtitkár nem kapott tájékoztatást - írja közleményében az NGM. A miniszter utasította a tárca közigazgatási államtitkárát, hogy az ügyben rövid határidővel folytassa le a vizsgálatot.

Hidroterápiás futópad kutyáknak

Úgy tűnik, hogy az ebek nem kapnak hidroterápiás futópadot. Legalábbis nem attól a cégtől, amelyik erre igényelt uniós támogatást. Az előleget meg is kapták, 45 millió forintot. A cég vezetője ellen csalás miatt emeltek vádat.

A hidroterápiás futópad a kutyák rehabilitációjában segít (a kép illusztráció) Fotó: M.Schmidt János – Origo

A benyújtott pályázat szerint vádlott cége egy vidéki telephelyen végzett volna kutatásokat, a cél pedig az volt, hogy kialakítsanak a kutyáknak egy hidroterápiás futópadot.

A futópad lényege a kutyák rehabilitációján kívül az életminőségük javítása, az egészségmegőrzés és fittségük fenntartása volt.

Se víz, se áram

A vádlott a projekt költségét 250 millió forintban jelölte meg, több mint 110 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelt, ebből előlegként 45 millió forintot meg is kapott – írta meg az Origo.

A fejlesztés nem valósult meg, ráadásul a vidéki telephelyen még víz és áram sem volt.

A férfi fiktív számlákat, hamis iratokat használt fel,

amelyekben a három további vádlott segíthetett neki.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat, amelyet az elsőrendű vádlott tettesként, három társa pedig bűnsegédként követett el.

Az ügy az Európai Csalás Elleni Hivatal feljelentése alapján indult.