Nem hisznek a Citigroupnak

Ez a világ 15 legerősebb bankja - galéria 
Citigroup, Citi
13, Citigroup, Amerikai Egyesült Államok, 1,84 ezer milliárd dollárnyi tőke
Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedett a Citigroup amerikai pénzügyi szolgáltató profitja a tavalyi negyedik negyedévben éves összehasonlításban, a csökkenő kiadásoknak és a nem az alaptevékenységhez tartozó üzletágakat tömörítő Citi Holdings további eszközei értékesítésének köszönhetően, de a befektetők nem bíznak az eredményekben, így komoly mínuszba került a vállalat részvénye.
Vágólapra másolva!

A bank nyeresége 3,34 milliárd dollárra, részvényenként 1,02 dollárra nőtt az előző évi 344 millió dollárról, részvényenként 6 centről. Az egyszeri tételeket leszámítva a

bank profitja részvényenként 1,06 dollárra rúgott a tavalyi negyedik negyedévben,

ami kissé meghaladja az elemzők által várt 1,05 dolláros részvényarányos nyereséget.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Brian Ach

A korrigált bevétel 4,2 százalékkal 18,64 milliárd dollárra növekedett, de a növekedés a Citi Holdings eszközállományának értékesítéséből származik. Az összkiadások 22,8 százalékkal 11,13 milliárd dollárra süllyedtek a tavalyi negyedik negyedévben. A szerkezetátalakítási és jogi költségek 724 millió dollárra csökkentek az egy évvel korábbi 3,5 milliárd dollárról.

A tavalyi egész évet tekintve a Citigroup 17,2 milliárd dollár nyereséget termelt,

ennél több profitja utoljára 2006-ban volt,

akkor 21,5 milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el.

A jó és a rossz

A Citigroup a 2008-ban kirobbant pénzügyi világválság után, 2009-ben szervezte át működését két különálló üzletbe Citicorp és Citi Holdings néven, azzal a céllal, hogy a vállalat globális üzletágait optimalizálja a jövőbeli nyereséges növekedés és a lehetőségek kiaknázása érdekében. A zászlóshajó a Citicorp, amely egy partnerkapcsolat-központú globális bank, míg a Citi Holdings, a "rossz bank" a brókertevékenységgel és a fogyasztói eszközök kezelésével foglalkozik.

Michael Corbat, a Citigroup három éve hivatalba lépett vezérigazgatója a friss gyorsjelentésben foglalt eredményeket értékelve úgy fogalmazott, hogy

és még inkább a célzott ügyfelekre összpontosította figyelmét.

A piacoknak kevés

A Citigroup árfolyamának alakulásából ítélve azonban a befektetők meglehetősen szkeptikusak Corbat elképzeléseit illetően, és attól tartanak, hogy a bank eredményeit aláássa a feltörekvő országok gazdasági növekedésének lassulása. A többi amerikai bankhoz képest a Citigroup jóval nagyobb kitettséggel rendelkezik a feltörekvő piacokon.

A New York-i tőzsdén nyitás előtt 3,6 százalékos mínuszban is állt a Citigroup, majd nyitáskor 5,10 százalékos veszteségben, 43,07 dolláron forgott, de napi mélypontján 42,12 dolláron (-7,89 százalék) jegyezték.