Nagy rali kezdődhet Európában

jóslás hangulat befektetés tőzsde kilátás jövő meglepetés
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank további élénkítése, illetve a gazdasági talpra állás komoly részvénypiaci ralit indíthat el Európában a következő időszakban. A Bloomberg által megkérdezett elemzők egy része szerint olyannyira, hogy a Stoxx Europe 600 index akár csúcsokat is dönthet hamarosan.
Vágólapra másolva!

Némileg megzavarta az Európával foglalkozó elemzőket, hogy a piacok 2008 óta nem indították olyan rosszul az évet, mint idén, többen mégis arra számítanak, hogy decemberig akár 20 százalékos emelkedés is jöhet. A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagbecslése szerint a Stoxx Europe 600 index 402 pontig fog emelkedni.

Jóllehet ez elmarad a múlt hónapban becsült 415 ponttól, de a szakértők még mindig arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank (EKB)

további élénkítő lépésekkel segíti majd a piacokat

és a gazdaságot. Az EKB éppen csütörtökön jelezte, hogy akár már márciusban ráléphetnek a gázra.

Vágás és szárnyalás

Az eurójegybank egy kicsit szélesebbre nyitotta az ajtót, és az év második felében valószínűleg további kamatvágás jön majd – mondta Philippe Gijsels, a BNP Paribas Fortis vezető stratégája. Mario Draghi, az EKB elnöke egyébként azt közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy az év eleje óta megnövekedtek a lefelé ható kockázatok, és az EKB akár már márciusban átértékelheti a monetáris politikáját.

AZ EKB nyomhatja föl az indexeket. Forrás: AFP/Daniel Roland

Az év eleji részvénypiaci lejtmenet majdnem 2 éve nem látott alacsony szintekre nyomta le az európai papírok értékeltségét. Csütörtökig a Stoxx Europe 600 részvényeivel a becsült profitokhoz képest 14-szeres áron kereskedtek, ami nagyjából 9 százalékkal maradt el az amerikai értékeltségektől.

Ha a mutató 402 pontig emelkedne, az majdnem 10 százalékos növekedést jelentene a benchmark index számára, ami a legjobb teljesítmény lenne 2013 óta, és ötödik éve szakadatlan bővülést eredményezne. A 2015-ben legpontosabb előrejelzést adó Deutsche Bank szerint

a Stoxx 600 index 380 pontig mehet fel, ami 16 százalékos emelkedést tenne ki

a csütörtöki záró értékhez képest.

Tartani a lépést

Noha a Deutsche Bank elemzői aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az európai piacok nem tudják majd felvenni a versenyt az USA és Kína között fellépő kölcsönhatásokkal, mégis a megkérdezett elemzők mintegy fele azt várja, hogy

a Stoxx 600 meghaladhatja a tavalyi csúcspontját.

A közgazdászok ugyanis arra számítanak, hogy az EKB élénkítése 1,7 százalékra hajthatja fel a 2016-os gazdasági növekedést az euróövezetben, amely a legmagasabb szint lenne 2010 óta.

Ráadásul az elemzők Stoxx 600 vállalatainak nyereségében is 5 százalékot meghaladó bővülésre számítanak idén, és a következő 2 évben.

Ezzel párhuzamosan az év eleji zuhanások egyik nagy szenvedője,

a német DAX is felpöröghet.

A válaszadók szerint ugyanis a mutató decemberre 22 százalékkal 11 664 pontig menetelhet fölfelé.