Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Mol otthagyja az egyik kurdisztáni blokkot

olaj
An Iraqi labourer works at an oil refinery in the southern town Nasiriyah on October 30, 2015. South Oil Company (SOC) has raised production at Nasiriyah oil field from 40,000 barrels per day to between 65,000 and 70,000 barrels as it aims to reach 100,000 barrels by the end of next month. AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP / HAIDAR MOHAMMED ALI
Vágólapra másolva!
Beszüntette tevékenységét az iraki kurdisztáni régióban elhelyezkedő Akri-Bijeel blokkban a Mol Nyrt., közölte a magyar olajipari vállalat Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Vágólapra másolva!

Az olajkonszern szerint a döntés várható volt a tavalyi független szakértői jelentés után, amelyek eredményéről a harmadik negyedéves jelentés számolt be. Mint kiderült,

az Akri-Bijeel blokkban nincs gazdaságosan kitermelhető mennyiségű szénhidrogén,

így az elmúlt időszakban a Mol tevékenysége a kutakat körülvevő munkaterület helyreállítására szorítkozott, írták.

Maradnak a régióban

A közlemény szerint a kurdisztáni regionális kormánnyal történt egyeztetést követően a Mol és a Gulf Keystone, mint szerződéses partnerek 2015. december 31-én aláírták a termelés megosztási szerződés felbontásáról és a mezőfelhagyásról szóló megállapodást.

A Mol-csoport ugyanakkor továbbra is elkötelezett, hogy maximalizálja az iraki kurdisztáni régióban megvalósított befektetéseinek értékét, többek között a Shaikan blokkban, amelynek bizonyított és feltételezett készlete 114 százalékkal, 299 millió hordóról 639 millió hordóra emelkedett, olvasható a honlapon.

A Shaikan blokkban feltehetően több mint 600 millió hordós a kapacitás Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Az olajipari vállalat közölte, hogy korábban már több cég is beszüntette a tevékenységét a kurdisztáni régióban. Korábbi közlésük szerint az Akri-Bijeel blokk területe 889 négyzetkilométer, s mintegy 50 kilométerre északra helyezkedik el Erbiltől, a kurd régió fővárosától. A Mol 80 százalékos részesedéssel operátora a blokknak, azaz a magyar cég irányítja a kutatásokat, míg a Gulf Keystone Petroleum-nak 20 százalékos a részesedése. A másik blokk, a Shaikan területe 283 négyzetkilométer, itt a Mol 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, operátora a Gulf Keystone Petroleum.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről