Taroltak a brit technológiai cégek

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Elsősorban a legújabb pénzügyi technológiai megoldásokra építő vállalatoknak köszönhető, hogy 2015-ben a brit technológiai szektor rekord összegű, mintegy 3,6 milliárd dollár értékű kockázati tőkét tudott bevonni – derül ki a London & Partners legfrissebb adataiból. Ez az érték 70 százalékos növekedést jelent az előző év azonos adatához képest.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb egyedi befektetést az iparágban a londoni székhelyű Funding Circle kapta,

amely 150 millió dollárt vonzott áprilisban, elsősorban a DST Global részéről. A további nagy befektetéseket olyan társaságok jegyezték, mint a hitelezési szolgáltatással foglalkozó Zopa és a pénzátutalásban utazó TransferWise és WorldRemit – írja a Bloomberg. A jelentés a technológiai szektorban könyvelte el az internettel, a számítógépes hardverekkel és szolgáltatásokkal, illetve szoftverekkel, valamint a mobil és telekommunikációval foglalkozó cégeket.

Szintén

nagy sztori volt tavaly az online ételszállítással foglalkozó Deliveroo,

amely három különböző körben összesen 195 millió dollárnyi tőkét szerzett. A vállalat egyébként már Ázsiában, Ausztráliában és a Közel-Keleten is megvetette a lábát. Mindemellett jól érzékelhető, hogy az európai startup világ globálisan is egyre vonzóbb terepet jelent a tőkének.

A hazai a nyerő

Az adatok azt mutatják, hogy a brit főváros technológiai szektorába áramló kockázati tőke

fele az Egyesült Királyságból érkezett.

A második helyet az USA kapta meg (29 százalék), majd Izrael következik (4 százalék), melyet Németország követ (2 százalék). A legélénkebb befektető az Index Ventures, olyanok mellett, mint az Accel Partners, a Balderton Capital, a 83North és a Hoxton Ventures.

Mindent visz az új technológia. Forrás: 123rf.com

London növekvő pénzügyi technológiai szektora ráadásul egyre több olyan startupnak ad otthont, melyek

igyekeznek átalakítani a bankok hagyományos szerepét a pénzmozgások tekintetében.

Amellett, hogy ez a jelenség az egész világon egyre határozottabban érzékelhető, Európában is folyamatos a térnyerése. A francia telekommunikációs vállalat, az Orange például nemrég kezdett tárgyalást a Groupama Banque többségi tulajdonának felvásárlásáról, annak érdekében, hogy diverzifikálja a tevékenységét a megtakarítások, a hitelek, illetve a biztosítási szolgáltatások irányába.

London a világban

A világtérképet nézve a brit főváros számít

a kockázati tőke legnagyobb európai célpontjának,

megelőzve Berlint, de globálisan lemaradva New York mögött. A térképet természetesen a Szilícium-völgy uralja.

Ennek eredményeként az Egyesült Királyság vonzotta a teljes európai kockázati tőke mintegy harmadát 2015 harmadik negyedévében. Ezzel a globális kockázati befektetések nagyjából 10 százalékát vonzották magukhoz. Az ország egészét nézve London egyértelműen főszereplő, mivel a teljes tőke 63 százaléka a fővárosba érkezik.